Deşi de mai bine de vreo lună am ieşit din sezonul incendierilor de vegetaţie, unele scăpate de sub control, efectele lor nefaste ne sunt reclamate de ecologişti şi în prezent.
Cel mai nordic
Incedierea Dealului Pacău, Sit Natura 2000 situat în Munţii Codru Moma, unde vegetează bujorul banatic şi faptul că la mai bine de o lună de la reclamarea faptei nu se ştie vinovatul indignează ecologiştii orădeni.
Între revoltaţi se numără şi deja recunoscuta Anna Marossy, care se face portavocea nemulţumirilor. „Bujorul banatic (Paeonia officinalis ssp. banatica) specie balcanică, aici aflată la punctul cel mai nordic din Europa, este important din punct de vedere al biodiversităţii şi al biogeografiei, pentru flora continentului. Din această cauză este o specie ocrotită în aria protejată, Dealul Pacău”, explică bilogul importanţa ştiinţifică a zonei.
„Pun întrebarea dascălilor, consiliilor din zonă: ce au făcut pentru păstrarea valorilor patrimoniului natural al ţării. Sperăm că natura îşi va vindeca rana produsă de nişte incoştienţi şi vor reveni frumoşii bujori pe Dealul Pacău”, se arată în mesajul Annei Marossy către redacţia JB.
Incendiu
Cu sau fără ştiinţă despre importanţa sitului, rezervaţia Dealul Pacău, aflată în custodia Asociaţiei Pescarilor Sportivi AQUA CRISIUS Oradea, a fost incendiată pe 25 martie, în plin sezon al arderii vegetaţiei uscate.
„În duminica aceea, noi, o echipă de rangeri de patru persoane, am ajuns la faţa locului pe la prânz, când ardea focul mai bine. Am alertat Primăria din Şoimi, pe cei de la ocolul silvic şi pompierii din Tinca. În ziua accea era vânt şi condiţii meteo care au favorizat întinderea focului. Pe loc, am constatat că afectase 8-10 hectare dar din cauză că nu a putut fi stins pe loc, cred că s-a extins până la urmă pe zeci de hectare. A mai durat câteva zile până s-a stins”, relatează Mihai Togor, preşedintele AQUA CRISIUS. Din cauza iernii lungi din acest an, plantele nu-şi începuseră încă ciclul vegetativ în momentul incendierii. ONG-ul custode a informat Ministerul Mediului despre acest incident în lunea imediat urmăroare, pe 26 martie. Procedura este cerută de convenţia de custodie pentru situri natura 2000. „Ulterior, Garda Naţională de Mediu a sesizat parchetul şi, din câte ştim noi, dosarul e în lucru”, mai spune Mihai Togor.
De ce?
Cum arealul este rezervaţie naturală, rămâne întrebarea de ce ar trebui incendiată vegetaţia uscată din anul anterior. „Pentru bani de la APIA. Pentru a încasa sumele aferente păşunilor”, crede Mihai Togor. Biologul Anna Marossy ne informează că localnicii ar fi interesaţi de acest teren, pentru a-l planta cu pruni.
Descrierea Sitului Dealul Pacău menţionează la capitolul „vulnerabilităţi”: „accesul necontrolat în peşteri şi lipsa supravegherii acestora, tăieri ilegale de arbori în fond forestier, păşunat în perimetrul Rezervaţiei, campări neautorizate, colectare de plante medicinale şi ocrotite, colectare de material speologic, fenomene de eroziune, torenţi”.
Foc in rezervatii!
Citiți principiile noastre de moderare aici!