Scandal ca la uşa… Primăriei. Vreo 20 de comercianţi de produse sezoniere de martie s-au prezentat, joi, la uşa primarului Ilie Bolojan cu jalba-n proţap, în speranţa unei audienţe la edilul şef. Au fost nevoiţi să se mulţumească cu vicele Mircea Mălan. Nemulţumirea lor e că s-au trezit că Primăria le-a tăiat din listă locurile de desfacere a mărfii din zona pieţelor, şi se tem că vor rămâne cu produsele nevândute. Mai mult, acuză Primăria că ar fi cedat la presiunile ADP – Administraţia Domeniului Public SA, administratorul pieţelor din Oradea, care apără interesele comercianţilor proprii, din pieţe, în dauna sezonierilor.
S-au înjumătăţit
„Suntem mulţi, vreo 200 de persoane nemulţumite că nu ne mai lasă să vindem mărţişoare şi flori de 1 şi de 8 martie, în faţa pieţelor. 130 de locuri s-au scos de la licitaţie în acest an, din faţa pieţelor Rogerius, Decebal şi Nufărul. Acum mai sunt doar în Centru, pe Războieni şi pe Calea Aradului. Pur şi simplu au înjumătăţit numărul de locuri”, reclamă Viorica Bondor în numele comercianţilor.
Aproximativ 20 de persoane s-au întâlnit pe culoarul de la parterul Primăriei, joi, la ora 8.30, pentru o audienţă pe această temă la primarul Ilie Bolojan. În tradiţia deja consacrată, edilul şef n-a onorat cu prezenţa. Alături de nemulţumiţi, s-a prezentat la Primărie şi Cristian Puşcaş, consilier local al PDL. „Eu luni m-am întâlnit cu oamenii pe problema asta. Sunt puţin rezervat cu privire la cine are dreptate, dar în niciun caz nu pot fi de acord cu modul în care s-a pus problema. În 20 februarie se ţine licitaţia iar ei acum aud că sunt mult mai puţine locuri. Sunt totuşi, nişte oameni care din asta trăiesc, trebuie să-şi poată face un minim calcul dinainte. Măcar în decembrie, când au fost scoase la licitaţie aceleaşi amplasamente pentru sărbătorile de iarnă, trebuia să-i anunţe că la primăvară se vor face modificări importante. Acestea sunt soluţii heirupiste”, crede omul Opoziţiei locale. „Primăria a primit o adresă de la ADP că aceşti comercianţi le fac concurenţă neloială celor din pieţe. Pe mine mă surprinde asta. Aceşti oameni vând trei zile pe an şi în piaţă nu se vând mărţişoare, aşa că nu văd unde e concurenţa”, mai spune Puşcaş.
Cum a fost
„Preţurile pentru amplasamente au fost destul de mari de doi ani încoace, de când se scot la licitaţie, dar ne-am achitat. Am plătit şi 1.000 de lei pe amplasament dar ne-am bucurat că avem unde ne vinde marfa. Adevărul e că nu poți spune că se merită, dacă pui şi munca şi taxele la Primărie, dar e ceva, sunt nişte bani. Am vrea să rămână cum a fost. Pentru noi, Rogerius a fost un vad bun”, este opinia unei alte comerciante. Ne-a împărtăşit-o în aşteptarea edilului şef. Cum acesta n-a mai apărut, nemulţumiţii au sărit în capul viceprimarului Mircea Mălan, cel care a ţinut audienţa, împreună cu o consilieră a primarului şi cu Cristian Popescu, adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.
„Nu este vorba de a îngrădi dreptul acestor comercianţi de a vinde, ci de a îi proteja pe cei care vând în pieţe şi plătesc taxe de-a lungul întregului an, nu doar sezonier”, a spus viceprimarul la ieşirea din audienţă. I-a invitat pe comercianţi să aleagă din restul de 11 amplasamente cu vad comercial bun, pe care le pot licita, în Piaţa Unirii, pe strada Republicii sau Bulevardul Decebal şi altele. În audienţă, i-a invitat pe comercianţi să propună singuri locaţii care le-ar conveni.
I-ar băga în pieţe
Liviu Andrica, directorul ADP, şi-a asumat demersul scoaterii din listă a amplasamentelor din faţa pieţelor dar i-a invitat pe comercianţi în incintele pe care le gestionează. Acesta a recunoscut că face acest demers la presiunea vânzătorilor de flori cu activitate permanentă, care plătesc taxe în pieţe pe toată durata anului. „Noi ne desfăşurăm activitatea în pieţe iar cei din vecinătate fac concurenţă neloială. De doi ani încoace, vânzătorii de flori din pieţe îmi bat obrazul că ei plătesc taxa tot anul şi la sărbători vin cei din faţa pieţei şi le iau caimacul”, zice Andrica. „Dacă e loc amenajat ca piaţă, nu văd de ce să vinzi ceva lângă”, insistă directorul, insensibil la argumentul că în pieţe, de regulă, nu se vând mărţişoare şi că era utilă o analiză mai detaliată a situaţiei în locul soluţiei gen „barda peste grămadă”.
Andrica zice, totuşi, că îi invită pe comercianţii nemulţumiţi să îşi închirieze locuri în pieţele agroalimentare: pe platoul de la intrare şi în şirul de mese din dreapta, în Piaţa Cetate, pe mijlocul Pieţei Decebal sau la mese, dar în spatele Pieţei Nufărul. Despre cea mai disputată destinaţie, Piaţa Rogerius, nu a spus nimic. Probabilitatea ca acolo să se amenajeze locuri pentru sezonierii de martie e mică, dată fiind aglomeraţia.
Cerere ad-hoc
La invitaţia vicelui, nemulţumiţii au pus la punct pe loc o listă de alte potenţiale amplasamente pentru care ar licita. Acestea sunt în Nufărul, la bisericuţă şi la fosta staţie de autobuze din capăt, la statuia lui Dimitrie Cantermir, în Parcul 1 Decembrie, între chioşcuri, în Rogerius, în Parcul Magnoliei şi-n zona Străzii Predeal şi în Decebal în zona statiei de taxi. „Am depus o cerere la AIO şi aşteptăm să vedem dacă ne-o aprobă primarul. Dacă nu, o să mergem din nou acolo şi o să facem scandal”, promite Viorica Bondor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!