În așteptarea condițiilor urbane pe strada lor, proprietarii caselor de pe strada Paltinului, de pe deal, s-au trezit, luni, cu utilajele la porți. Lucrarea începută nu are, însă, legătură cu mult dorita asfaltare și nici cu schimbarea conductei de apă de vreo 250 m. Primăria a trimis munctorii în teren să excaveze piatra așternută anterior pe stradă, cu bani de la bugetul local sau prin eforturile oamenilor care stau acolo și să o înlocuiască cu piatră nouă.
Luni dimineață, două utilaje și câțiva oameni și-au făcut apariția la amplasament, pe capătul străzii Paltinului, dinspre strada Marin Preda. Au început să excaveze stratul de pământ și piatră cu care era pavat drumul, până la o adâncime de vreo 30 cm.
Chestionați de riverani, au spus că nu poate fi vorba de asfaltare, pentru că pe stradă nu s-a înlocuit conducta de alimentare cu apă, din azbest, veche de vreo 40 de ani. La ora prânzului au luat pauză și nu s-au mai întors pe amplasament, chemați, probabil, la altă lucrare.
Pe aici nu se trece!
Pe marți dimineața, proprietarii de case de pe Paltinului știau deja că începutul de șantier nu le va rezolva niciuna dintre problemele vechi – apă potabilă de calitate sau asfalt.
„De dimineață s-au trezit majoritatea oamenilor dinspre strada Cârlova și i-au întrebat pe muncitori, «Băi, domnilor ce faceți?» «Rașchetăm», le-au spus muncitorii. Atunci s-au adunat semnături și le-au zis la muncitori: «De aici încolo nu mai treceți. Nu îmi rașchetați mie degeaba în fața casei»”, relatează Bondar Dorin Florin, proprietarul unei case pentru care plătește impozit anual de vreo 800 lei.
„Care e rostul? Noi stăm după Compania de Apă să ne înlocuiască conducta. Acum, dacă pun piatră pe drum și apoi vine iar CAO și sparge, iar se fac gropi și șanțuri și nu am făcut nimic. E bătaie de joc”, zice omul.
Așa se face că excavarea s-a oprit la o lungime de 50m. Un maistru din partea firmei de construcții, prezent la fața locului, spune că oamenii au sărit pe el cu cereri ba să schimbe rețeaua de apă, va să asfalteze. „Eu nu pot asfalta. Eu cred că după ce văd cum o să arate când e gata porțiunea asta care am apucat să săpăm, o să vrea și ceilalți. Am mai văzut situații ca asta”, spune el.
Insula drurală
Opinia celor care au oprit lucrarea este că Primăria ar face bine să se miște cu schimbarea rețelei de apă și apoi să asflateze, nicidecum să schimbe pietrișul vechi cu unul nou. Frustrările lor sunt alimentate de faptul că, în repetate rânduri au primit promisiuni.
Primarul Ilie Bolojan însuși le-a livrat o serie de angajamente, cu ocazia discuțiilor legate de execuția drumului expres. „Noi numai promisiuni am primit, că se va schimba conducta aceea veche de peste 40 de ani, că se va asfalta. După cum vedeți, nimic nu s-a întâmplat”, spune, pașnic, un alt proprietar de casă de pe Paltinului.
Trecut bine de prima tinerețe, sprijinit în cârjă, omul spune că din cauza drumului prost, denivelat și înnoroiat la prima ploaie, atât el cât și soția sa au căzut de mai multe ori în stradă.
Insula rurală
De altfel, Paltinului e încadrată din toate părțile de străzi care au fost modernizate recent, cu canalizare pluvuială și asfalt.
„Pe strada asta îți rupi mașina, oamenii au pus piatra să nu bălteasca apa. Totuși, de ce să scoți piatra asta bună, tasată în timp. Firma ne-a spus doar că vine să aducă alta. Păi nu e muncă țigănească? Acum îmi scoți piatra care s-a tasat și pui alta, nouă. De ce?
Mai bine veneau să arunce pietriș sfărâmat acolo unde-s gropi și să niveleze, că aici, când vine ploaia îți iei cizmele de gumă”, crede reclamantul.
În opinia sa, strada a fost uitată de Primărie pentru că acolo nu locuiește niciun personaj cunoscut, politic sau administrativ, sau vreun șef din Primărie.
„Nu au interes să asfalteze. Bine că fac în Oncea Nouă, pe niște străzi unde s-au făcut abia acuma casele”, mai comentează el.
„Reparații și întreținere”
Prin Serviciul Comunicare, Primăria transmite că „acolo se fac lucrări de genul „reparații și întreținere specifice străzilor nemodernizate”, executant este Drumuri Orășenești, firmă care a adjudecat contractul multianual.
PMO: „Pe această stradă, rețeaua de apă este de azbociment și trebuie înlocuită. Abia după aceea se are în vedere modernizarea”.
Trimite articolul
XBanii trebuie spălați. Cât despre conductele noi nu știu ce să zic…Se pare ca sunt de o foarte proastă calitate, pe L.Pasteur în maxim două luni apare câte o săpătură în asfaltul denivelat pentru că “izvorăște “apa din pământ.
Cand se schimba teava de apa ar trebui bagate in pamant si cablurile de curent si telecomunicatii- ar fi normal inte-un oras care se bate pentru in nume precum Barcelona.
Mai e inca o problema pe acea strada: canalizare. Unele case in aval de drum nu pot folosi canalizarea decat cu pompe de apa care sa impinga apa in sus pana la teava de canalizare. Dar aste e o alta problema … se pre ca CAO e un stat in stat, dictatorial si incompetwnt in acelasi timp. Rusine.
politica lucrului bine facut a lui bolovan 🙂
bolovane ai crezut ca ti merge cu locatari de pe strada teai gasit nasu tiran criminal nu te mai votam o veata ai cap de bolovan si suflet de bolovan
Cao, nu este sat fãrã pâini.
Ati uitat de reteaua de gaze! Sunt strazi in zona Cantemir, Parcul Taranilor, Velenta, asfaltate in urma cu cativa ani, care acum sunt brazdate de-a latul din casa-n casa de santuri pt. racordarea la reteaua de gaze. Si totul pt,. ca un dobit*c s-a opus cand s-au asfaltat sa se introduca si conductele de gaz. Strada pe care locuiesc bunicii mei e ,,reabilitata”, dar apa pluviala si canalizarea sunt comune, iar alimentarea cu apa se face prin conducta de AZBEST!!! Cu gazul au avut ,,noroc”, initial le-au spart trotuarul, dar santurile de-a latul sunt cu duiumul. Chestia cu santurile e ca asfaltul se lasa, mai vine si inghetul, asa ca in cativa ani fisurile care au aparut se vor dezvolta…. Pacat de bani…. Unii au venit prin programul REGIO (panourile au disparut, erau cate doua la fiecare capat al strazii!).