În ședința de Guvern de vineri, 21 iunie, Executivul a adoptat proiectul privind introducerea e-TVA. Deși este o măsură menită să simplifice lucrurile, a generat multe reacții negative în rândul experților contabili care se plâng că sistemul este unul negândit.
[eadvert]
Într-un interviu acordat Jurnalului bihorean și Bihon.ro, președintele CECCAR Bihor, Renate Popescu, a explicat de ce sistemul RO e-TVA va produce mai mult haos în loc să ajute.
„Aceasta este încă o pârghie pentru conformarea fiscală în ceea ce privește declararea și plata obligațiilor fiscale. Dar citind cu atenție ordonanța, m-a apucat plânsul, pentru că nu știu unde se va opri ignoranța și totala indiferență, lipsa de analiza în ceea ce privește implementarea acestui sistem și corelarea cu reglementările Codului fiscal. Pentru că, dacă diferența dintre decontul precompletat de către fisc și decontul transmis și asumat de contribuabil, este mai mare de 20% (minim 1.000 lei) fiscul îl notifică pe contribuabil și acesta din urmă va trebui să justifice diferența. Termenul este de 10 zile, iar amenda este între 2.000 și 10.000 lei“, spune Renate Popescu, președintele CECCAR Bihor.
„Ne neglijăm familiile, copiii și sănătatea“
Contabilii se plâng că în urma implementării acestui sistem vor fi „asfixiați antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația“, că sunt „privați de dreptul la libertate” sau că „au ajuns să își neglijeze familiile, copiii, propria sănătate, doar pentru a face față cerințelor tot mai absurde”.
Publicată în Monitorul Oficial fără o dezbatere reală, sistemul e-TVA reprezintă un decont precompletat de TVA. Acesta conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Decontul precompletat „se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului privat virtual, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale”, arată Ministerul Finanțelor.
La doar câteva minute după ce ministrul Marcel Boloș a postat pe pagina sa de Facebook că sistemul RO e-TVA va fi operațional de la 1 august, sute de persoane au reacționat prin comentarii.
„Poate ați uitat, dar codul fiscal este biblia noastră, a economiștilor/ consultanților fiscali, cei care vă furnizează informațiile și resursele pentru economia națională. V-ați aplecat măcar o fracțiune de secundă asupra impactului acestei ordonanțe, atât în mediul de afaceri cât și în cadrul propriului minister pe care îl conduceți, să vedeți câte situații fără ieșire pot apărea?“, „Asta e pură răutate sau incompetență? Care este graba pentru a trece toate inepțiile astea pe repede-înainte? Nici nu mă interesează culoarea politică a nimănui, dar oare cer prea mult să fie un OM care să iubească oamenii în funcțiile astea de conducere? De ce nu ați lăsat timp pentru dezbateri? De ce nu vă consultați cu cei de la CECCAR și cu profesioniști atunci când luați astfel de decizii?“ sau „Domnule Boloș, cred că aveți un țel de când ați venit la conducerea MF, să lăsați țara asta fără profesioniști contabili, și vă jur că acest e-TVA va fi picătura care va umple paharul. Dacă vreți să verificăm noi deconturile ANAF-ului să știți ca vom tăia factura pentru munca suplimentară, dar clientul va fi ANAF. Și jur că o încarc în e-Factura ! Vă bateți joc de o categorie de oameni care chiar muncesc. Chiar și în timpul pandemiei noi munceam. Să vă fie rușine!“ sunt doar câteva din mesajele postate de către internauți.
Împotriva evaziunii…
Platforma este necesară pentru a limita „estimarea la un nivel ridicat a deficitului de încasare la TVA în România”, conform documentelor Comisiei Europene.
În acest scop, „prin aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare prin care a fost creat cadrul legal necesar implementării Sistemului informatic național RO e-TVA“, se arată în nota de fundamente.
Sistemul informatic național RO e-TVA se bazează pe datele și informațiile disponibile în cadrul următoarelor sisteme informatice de interes strategic național în domeniul administrării fiscale, după cum urmează: Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, Sistemul național RO e-Transport, Sistemul național RO e-Sigiliu, Sistemul informatic național RO e-SAF-T, reprezentând fișierul standard de control fiscal și Sistemul informatic național RO e-Case de marcat electronice.
Un expert contabil este de părere că, din cauza sistemelor implementate „fără cap, de către niște oameni care nu au contact cu realitatea“, mulți oameni ajung să își deteste meseria pe care, până nu demult, o făceau cu atâta drag si dăruire.
„Cunosc oameni foarte buni și dedicați care încep să își urască meseria. Oamenii care sunt puși în funcții nu au nici o treabă cu realitatea, habar nu au cât muncim zilnic. De ce nu suntem și noi consultați înainte să fie implementat un nou sistem? L-aș invita pe domnul ministru să muncească o lună în locul unui contabil, să îi lucreze firmele cap-coadă, și să vedem dacă acesta reușește să depună la timp toate declarațiile, sau dacă îi mai rămâne timp liber de petrecut cu familia. Avem declarații peste declarații, saf-t, e-Factura, e-Transport și acum e-TVA. Cât credeți că mai rezistăm? La ce ajută, dacă cei care nu plătesc stau liniștiți? Așa credeți că prindeți marile evaziuni? Cu sisteme peste sisteme? Este doar incompetență si bătaie de joc la adresa noastră!“, spune Claudia, expert contabil în Oradea.
Cum va funcționa sistemul e-TVA
Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual și asta înseamnă că firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informațiilor de către contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispoziție prin SPV. După verificarea acestor informații, contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA până la data de 25 a fiecărei luni. Desigur, acest lucru va face încărcarea nejustificată a activității contabililor.
„Din 1 până în 25 ale lunii conducem evidența contabila și depunem declarații, primim decontul precompletat până în 20 ale lunii, mai avem termenul de 10 zile pentru a răspunde notificărilor și se termină luna calendaristică. Eu propun tuturor colegilor mei să își dubleze (cel puțin) onorariile pentru serviciile contabile. Gata cu portofoliul mare de clienți, clienți mai puțini și care să achite serviciile contabile la adevărata lor valoare!“, spune Renate Popescu.
De asemenea, expertul contabil este de părere că „sistemul RO e-TVA ar trebui aplicat pentru contribuabilii care au facturi primite/transmise în RO e-Factura și nu depun decontul de TVA și că Guvernul ar trebui să impună obligații echitabile privind plata datoriilor fiscale pentru contribuabilii cu capital privat și companiile cu participarea statului la capital“.
Reacția CECCAR: „Un circ birocratic“
Într-o postare pe Facebook, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a postat un comunicat prin care își arată nemulțumirea față de noul sistem și cere abrogarea OUG privind unele măsuri fiscale publicate vineri, 21 iunie.
„CECCAR solicită abrogarea ordonanțelor de urgență privind unele măsuri fiscale publicate vineri, 21 iunie a.c., în Monitorul Oficial, și inițierea unui dialog real și constructiv cu toate părțile interesate pentru identificare de soluții fiscale sustenabile care CONTează. Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”. Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni. Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului. Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația. România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală“.
OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării și implementării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum și pentru alte măsuri fiscale:
Trimite articolul
Xtrimitem si noi ce avem mai prost in guvern. acest rebut care nu a putut performa in mediul priat acum isi manifesta ura si frustarea pe cei care au performat, el iubeste doar numirile nu competitia, aia il omoara profesional pe ministrul bihorean alui bolo.
Stați flexați, AI va înlocui meseria de contabil .Meseria de contabil va dispărea.
Vor apărea aplicații pentru ca oricine să își poată ține contabilitatea…
-
Stai flexat ca nici tu nu scapi! O sa va dea AI-ul de mancare cu biberonul, o sa va tina strans la piept si-o sa va cante dragastos cantece de leagan. Ca-n basme! Voi doar sa stati, pana ce Ai-ul se va intreba la un moment dat ce nevoie sa mai fie de voi pe planeta asta. Si nu vorbesc doar de contabili acum… Si, o perioada, o sa traiti fericiti intr-o lume virtuala, ca de cea reala sigur se va alege praful si pulberea! Deja procesul a inceput! Inteligenta Artificiala vs. Imbecilitatea Umana! Mizez pe prima!
Ar trebui ca si domnii de la CECAR si contabilii sa mai lase din pretentiile lor. Cind e vorba de evaziune fiscala ar trebui sa coopereze cit mai strins cu statul.
-
Asa este sa vorbesti doar ca sa te afli in treaba, fara sa stapanesti subiectul! De ce incompetenta organelor statului trebuie pasata altora si de ce trebuie pedepsiti toti pentru ca doar unii fac evaziune fiscala? Oricum, aia care o fac, nu o fac folosind acte contabile si o vor face in continuare evitand sistemele astea aberante de control si raportare! In principiu, toate aplicatiile alea (e-factura, e-transport, e-TVA) ar trebuie sa simplifice si sa contribuie la eliminarea evaziunii fiscale, doar ca, asa cum au fost concepute (de niste incompetenti, care nu au lucrat niciodata in economia reala) nu fac altceva decat rau economiei si implicit tuturor, nu doar contabililor. Birocratie inutila si excesiva, instituita cu un scop declarativ nobil… Daca o sa creasca inutil costurile serviciilor contabile, daca o sa falimenteze o gramada de mici afaceri si daca tara va fi tot mai neatractiva pentru investitii, tot tu pe persoana fizica, vei plati pana la urma! … sau o dea frustrarea in tine si-o sa pleci in lume injurand tara in care absurdul a devenit normalitate!