Municipalitatea a semnat vineri contractul de execuţie a proiectului „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii monumentului în circuitul turistic – Cetatea Oradea, complex cultural turistic european” , cu administratorul SC Constructorul Sălard, Eugen Guba. Reamintim că asociaţia SC Constructorul Sălard – Korintosz KFT – Lodzsa KFT a câştigat licitaţia cu o ofertă de 25,43 milioane de lei (TVA inclus), mai mică cu două – trei milioane de euro decât cele ale firmelor Euras Satu-Mare, Selina Oradea şi Castrum-Tim.
„Abia am semnat contractul astfel că urmează să stabilim cu asociaţii din Ungaria strategia de execuţie şi împărţirea lucrării”, ne-a declarat Eugen Guba. Termenul de finalizare a lucrărilor la cele opt clădiri ale Cetăţii este 11 iunie 2015. Valoarea aprobată a proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea a fost de 8,6 milioane euro, licitaţia „economisind” la preţul de execuţie cam 2,5 milioane de euro.
Revitalizarea Cetăţii Oradea, monument istoric de valoare naţională – clasa A, face parte din Strategia de Dezvoltare a municipiului Oradea şi reprezintă una dintre priorităţile strategice ale municipalităţii.
Bune practici
Ineditul metodelor cu care Primăria a promovat proiectul finanţat prin REGIO-Programul Operaţional Regional, a fost ales ca exemplu de bune practici la „Întâlnirea Multiplicatorilor de informaţii pentru dezvoltarea reţelei de informare REGIO”.
Orădeanul Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană, a prezentat miercuri metodele, la Bucureşti, reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ai agenţiilor de dezvoltare regională şi ai altor autorităţi şi instituţii.
Astfel, pentru a informa orădenii despre mersul proiectului, s-a introdus site-ul Primăriei secţiunea «Cetatea Oradea», care conţine şi poze şi filmuleţe despre cum va arăta Cetatea după restaurare.
„Utilizarea tehnicilor IT de ultimă generaţie şi strategiile de marketing utilizate pentru promovarea proiectului au fost considerate de cei prezenţi inovatoare şi de un real impact”, arată Biroul de Presă al Primăriei Oradea.
Dealtfel, favorabile sunt şi cele trei păreri postate în „Cartea de oaspeţi” a secţiunii cu adresa www.oradea.ro/cetatea-oradea/
Tot miercuri, şeful Autorităţii de Management al Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Gabriel Friptu, a arătat că, statistic, Regiunea de Nord-Vest este locul II pe ţară ca număr de proiecte contractate prin POR, program finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernul României.
Dealtfel, Primăria Oradea a contractat deja trei programe POR de reabilitare a Cetăţii, a Ambulatoriului Spitalului de Copii „Dr. Gavril Curteanu” şi a 19 străzi din municipiu. Alte 24 de proiecte au fost depuse pe POR de municipalitatea orădeană, aflându-se în diferite stadii, de la evaluare la precontractare.
Reţeaua de Comunicatori Regio are ca obiectiv crearea unui cadru unitar şi dinamic de informare promptă şi corectă a cetăţenilor cu privire la proiectele cu finanţare prin POR. La nivelul Regiunii de Nord Vest, reţeaua Regio cuprinde 107 instituţii, universităţi, asociaţii, firme private şi jurnalişti.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!