[eadvert]
Primul număr din seria a VI-a al revistei Familia are o nouă machetă a copertei și un layout interior cu totul nou. S-a schimbat de asemenea site-ul revistei de cultură, acesta prezentându-se tot într-un format nou. Iar pentru ca schimbarea de formă și fond a revistei să fie oficiată alături de cititorii săi, lansarea primului număr din acest an va avea loc la librăria Cărtureşti din complexul Lotus Center.
Infuzia de prospeţime pe care şi-o doreşte redactorul-şef Mircea Pricăjan nu va ştirbi cu nimic, asigură acesta, din ceea ce a fost dintotdeauna Familia, o revistă de cultură de înaltă ţinută. Dar va deveni mai atractivă, atât din punct de vederea al aspectului, cât şi al conţinutului.
Prima care beneficiază de un aspect cu totul nou este coperta, pe care se află o fotografie aparţinând artistului fotograf Ovi D. Pop, premiată cu Medalia de aur „Master of Light” la Love International Art Photo Salon New York, în 2017.
În acest prim număr al seriei a VI-a vom găsi, în premieră absolută în România, o rubrică dedicată literaturii pentru copii, semnată de Alex Moldovan, autorul seriei Olguţa, apărută în colecţia Trofeul Arthur, foarte iubită de micii cititori. Într-o primă fază, Alex Moldovan va prezenta cărți care i-au plăcut și pe care le recomandă. De asemnea, va apărea şi rubrica Flashbook, dedicată literaturii străine şi realizată de scriitorul şi criticul literar Marius Chivu.
Cititorii vor regăsi şi rubricile Asterisc de Gheorghe Grigurcu, Fete dispărute de Al. Cistelecan, despre postumele unei liceence, Poeți în cărți de Ioan Moldovan, în care prezintă cărți de Ruxandra Novac, Gabi Eftimie, Lucian Brad, Save as… de Magda Danciu și Muzica de Adrian Gagiu.
Tot în acest număr al revistei va fi publicat un inerviu cu directorul artistic al Teatrului „Regina Maria”, Şerban Borda, un alt interviu cu Doina Ruști despre cel mai recent roman al său, recenzat de Ioana Cistelecan, dar şi un dialog între Bogdan Suceavă și Mircea Dan Duță.
Bogdan-Alexandru Stănescu și Doru Pop publică proză, Marius Miheţ a realizat o retrospectivă a anului literar 2020 pe partea de proză, retrospectiva pe partea de poezie fiind semnată de tânărul Radu Bejan. Recomandările de lectură vin din partea Ioanei Cistelecan, Andreei Pop, Iuliei Nedea, a lui Dan-Liviu Boeriu, Mihok Tamás, Florin Ardelean și Radu Bejan.
Noul site, revistafamilia.ro, va fi un portal cultural care va conține materialele publicate în versiunea tipărită a revistei, dar şi alte materiale care nu se regăsesc în print. S-au stabilit deja colaborări cu mai multe edituri, pentru a prezenta cititorilor mostre din viitoare apariții editoriale, scurte interviuri cu autori şi cu artiști în general. Site-ul va fi lansat odată cu primul număr al noii serii.
Colaboratori externi
Pentru o deschidere internaţională a revistei Familia, se va închega un colectiv de colaboratori externi, din care vor face parte scriitori români stabiliți în străinătate dar şi scriitori originari din acele țări sau traducători de literatură română. Aceștia vor oferi spre publicare, în varianta tipărită sau pe site-ul revistei, materiale despre evenimente culturale importante din țara lor şi care au legătură cu literatura română publicată acolo, sau doar semnificative pentru acel spațiu cultural. Colaboratorii vor mijloci, de asemenea, contacte între revista Familia și scriitori sau artiști străini, traducând în limba română, acolo unde este posibil.
Din echipa actuală de colaboratori externi fac parte: Nina Dragičević (Slovenia), Bogdan Suceavă (SUA), Dan Romașcanu (Israel), Moni Stănilă (Republica Moldova), Mircea Dan Duță (Republica Cehă). Se caută lărgirea echipei cu colaboratori din țări precum Norvegia, Franța sau Slovacia.
De altfel, în primul număr vor fi prezentaţi, în traducerea lui Mircea Dan Duță, doi tineri prozatori cehi: Anna Beata Háblová și Ondřej Macl.
Lansarea de la Cărtureşti a primului număr al seriei a VI-a va fi transmisă live pe paginile de facebook Cărturești și Familia. Acest obicei va fi păstrat şi pentru următoarele numere ale revistei, lansările în librării fiind un bun prilej de a invita autorii orădeni care vor publica în acele numere sau de a cunoaşte artistul fotograf care ilustrează numărul respectiv. Este şi o ocazie pentru aceştia de a se întâlni cu cititorii şi de a afla ce le-a plăcut să citească şi ce ar dori să găsească pe mai departe în revistă. Al doilea număr din acest an va fi lansat la librăria Humanitas, iar cel de-al treilea din nou la Cărtureşti.
În curând va fi lansat şi Clubul Familia. Întâlnirile cu iubitorii de literatură din cadrul acestuia vor avea loc bilunar, la sediul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” sau în alte locaţii care vor fi anunţate din timp. „Ne dorim participarea a cât mai multor tineri (elevi sau studenți). Am gândit un format lejer, fără fasoane și ifose, care să alunge orice posibilă reținere. E un spațiu al dialogului liber, deschis oricui”, precizează Mircea Pricăjan.
Trimite articolul
Xcacat
daca tot are un “layout” modern, trebuie sa dam “like” si “share”, si e foarte cool… nu era mai bine sa-i ziceti “the Family” ?
Stiu sunt un “hater”…
But i’m not the only one!