Este pentru a doua oară când specialiștii bihoreni din Probațiune adoptă această formă de protest, după ce în luna decembrie au cerut în același fel achitarea drepturilor salariale restante.
[eadvert]
Pe 11 decembrie, 14 din cei 18 consilieri de probațiune din Bihor au intrat în greva foamei nemulțumiți că salariile sunt la același nivel ca în 2018 și că veniturile nu le-au fost mărite în ultimii șase ani. Pe lângă aceasta, salariile le-au fost calculate greșit în 2017, însă nici deciziile judecătorești care le-au dat câștig de cauză nu i-a ajutat, pe parcursul anului trecut nefiind alocate fonduri pentru plata restanțelor.
Abia după protestul care a durat 10 zile consilierii de la Probațiune și-au primit restanțele din august până în noiembrie.
În ianuarie, „iar nu sunt bani”
„Însă în ziua de salariu din ianuarie 2024 am primit salariile diminuate, readuse la nivelul salarizării din anul 2017, fiind informați de angajator, printr-un e-mail, că «bugetul din acest an… nu permite continuarea plății drepturilor salariale» integrale”, au transmis, printr-un comunicat, specialiștii Serviciului de Probațiune Bihor.
Aceștia au cerut Ministerului de Justiție, Direcției Naționale de Probațiune și premierului Marcel Ciolacu să intervină, dar nu au primit niciun răspuns. Consilierii de probațiune susțin că, pe lângă neplata salariilor, ”suntem și discriminați față de alte categorii profesionale, atât din sistemul de justiție, cât și din alte ministere, fiind, în mod abuziv, readuși la salarizarea din anul 2017”.
În Bihor activează 18 consilieri de probațiune, care se ocupă de reintegrarea în societate a aproape 1600 de persoane care au comis infracțiuni. La nivel național, Probațiunea are 700 de specialiști, care răspund de aproximativ 100.000 de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!