Compania de Apă Oradea poate răsufla uşurată, după ce a reuşit să semneze contractul de finanţare pentru lucrările din Oradea şi din judeţ ce nu au putut fi finalizate în exerciţiul financiar european precedent. Şi este vorba despre o sumă foarte generoasă: 73,1 milioane de lei finanţare nerambursabilă, dintr-un total de 99,4 milioane de lei, cât valoarează proiectele, în total.
În cauză sunt şapte contracte de lucrări pe apă şi canalizare începute în urmă cu 3-4 ani şi încă nefinalizate, în Oradea, Beiuş şi comunele Sântandrei, Tinca şi Paleu. În Oradea, în speţă este un contract (CL11) pe care Selina a renunţat să-l mai execute, iar ulterior nici firmele Dondi şi Brexton nu mai au reuşit să-l finalizeze. „Contractul a debutat în 2012 şi abandonat de Selina, cu care suntem în proces pentru nefinalizare. A fost apoi relicitat, împărţit în trei, două părţi adjudecate de Dondi, o firmă italo-română şi unul Brexton, însă aproape că nu s-a lucrat pe ele. Îl comasăm din nou, să fie un singur constructor”, informează directorul companiei, Ovidiu Gavra. Se are în vedere extinderea cu un kilometru a reţelei de apă şi reabilitarea a altor 16 km, în Oradea, precum şi extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 8 km şi reabilitări a canalizării pe o lungime de 15,5 km, în paralel cu realizarea unor conducte de refulare (2 km) şi a staţiilor de pompare a apei uzate menajere (8 buc.). Cu excepţia contractului din Oradea, care este la 0% grad de realizare şi ar trebui finalizat până cel târziu în 2019, toate celelalte contracte are trebui finalizate în acest an, transmite Gavra.
Problema Selina şi “concursul sălbatic” pe lucrări
Selina stă în centrul unui exemplu cum, în Oradea, un contract de lucrări a rămas în aer, în ciuda finanţării europene. Compania de Apă estimează finalizarea acestor lucrări abia prin anul 2019. Cum se explică că firmele angajează lucrări şi apoi le abandonează? Răspunde Ovidiu Gavra, directorul beneficiarului Compania de Apă Oradea:
„Există un concurs sălbatic între firmele constructoare să prindă lucrări. Se sublicitează şi ajung la oferte între 40% la 65% din valoarea estimată a lucrării. Apoi caută tot felul de tertipuri”, motivează Gavra.
Totul în contextul în care, totuşi, CAO are responsabilitatea întocmirii unor caiete de sarcini prin care să scoată din joc ofertele nerealiste, care aduc doar deservicii Companiei şi, în final, cetăţenilor care au nevoie de reţele de apă şi canalizare executate la un nivel de calitate asociat standardului european. Cu atât mai mult cu cât sunt bani europeni în joc.
Compania de Apă şi Selina se află în proces pentru contractul de lucrări nr. 2 din Oradea, lucrări care, practic, nici măcar nu au început cu adevărat, după ce Selina l-a abandonat. Culmea este că nici firmele care au câştigat ulterior licitaţia refăcută nu au lucrat mai mult! Compania de Apă a câştigat la Tribunalul Bihor procesul cu Selina pentru stabilirea părţii care va fi bună de plată, însă Selina a făcut recurs.
Alte lucrări din bani locali
În altă ordine de idei, cu resurse proprii şi cu bani de la bugetul local, Compania de Apă va lucra în acest an în Parcul Traian, în viitorul cartier Ceyrat, dorit de primarul Bolojan lângă Universitate, dar şi la repararea reţelei surpate de pe str. Mihail Kogălniceanu, înspre Parcul Bălcescu.
„Sunt 60 de lucrări din surse proprii şi din bugetul local, pentru acest an. Din păcate, pe căldura aceasta este foarte greu să lucrezi. Întreruperile din reţeaua de apă sunt cauzate de aceste conectări şi branşări”, precizează directorul general Ovidiu Gavra.
Citiți principiile noastre de moderare aici!