Reverendul Nigel Mackey a fost pentru prima dată în România, la Beiuş, în 2003 împreună cu mai mulţi elevi de la Wesley College din Dublin şi au ajutat la realizarea unor apartamente pentru tineri crescuţi în orfelinatul din Beiuş. Irlandezii au fost profund marcaţi şi impresionaţi de ce au văzut aici şi au ales să revină şi în anul următor ca împreună cu asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş să ajute şi alte familii care au nevoie de o locuinţă decentă.
Apoi a devenit o tradiţie ca tinerii să-şi petreacă cel puţin o săptămână în România. Au trecut de atunci 15 ani şi, cu mici excepţii, voluntarii de la colegiul Wesley au revenit an de an pentru a ajuta familii de bihoreni cu cel puţin o locuinţă. În 2013, pentru a marca cei 10 ani de parteneriat, 250 de elevi şi profesori de la şcoala irlandeză au ridicat în timp record 10 case în 5 zile.
„Inima acestui parteneriat este reverendul Nigel Mackey care s-a dedicat ajutorării celor mai puţin norocoşi de la noi. Şi a făcut-o chiar şi atunci când ţara lor trecea printr-o perioadă economică dificilă, dându-ne şi nouă şi tinerilor de la Wesley College o lecţie frumoasă spunând că: «tinerii noştri trebuie să înţeleagă că nu există recesiune în privinţa generozităţii, a dărniciei, a compasiunii, a timpului pe care ei îl pot dărui altora!»”, mărturiseşte Emil Popa, director de programe la asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş.
Ajutor
Până în prezent, peste 20 de familii au beneficiat de o locuinţă nouă, şi alte 11 au fost ajutate în diverse etape de către bunii samariteani de la Wesley College care au implicat peste 500 de elevi în proiectele din Bihor începând din 2003. Şi în acest an, între 4 şi 13 iunie, timp de 10 zile, alţi 30 de voluntari de la Wesley College ridică în Oradea locuinţa unor tineri mai puţin norocoşi. Norbert, capul familiei, a avut o copilărie grea ajungând împreună cu fraţii săi la orfelinat după ce casa lor a fost mistuită de flăcări.
„Sunt foarte fericit că aceşti tineri, atât de harnici, au venit special să ne ajute să ne construim casa mult visată. Abia aştept ca după mult timp să am din nou un loc pe care să-l numesc casa mea”, mărturiseşte Norbert, beneficiarul locuinţei.
Cei 30 de voluntari, pe lângă implicarea în construcţia casei, vor vizita locuinţele în care sunt crescuţi copiii abandonaţi sau fără părinţi de la Căminul Felix, vor merge la Peştera Urşilor, se vor bucura de apele termale de la Băile Felix şi vor participa la o seară tradiţională bihorenească condimentată cu bucate specifice zonei, port, muzică şi dansuri populare tradiţionale.
Ceremonia de inaugurare a locuinţei va avea loc miercuri, 13 iunie, de la ora 15, iar joi dimineaţa irlandezii se vor întoarce la şcoala lor pentru a le povesti colegilor experienţa din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!