Pe ultima sută de metri a acestui mandat, consilierii locali ai Oradiei s-au reunit miercuri în „ședință extraordinară de îndată”, pentru votarea contractului de subvenționare a zborurilor externe prin Ryanair. Proiectul a trecut cu votul aleșilor din PNL și PSD, iar cei trei din UDMR s-au abținut.
Două oferte
Conform raportului de specialitate al hotărârii, au existat două companii interesate de apelul în cadrul ajutorului de stat de 800.000 de euro, gestionat de Aeroportul Oradea și finanțat de la bugetul orașului. Compania irlandeză a fost concurată de compania românească Just Us Air, înființată în 2017 și având permisiunea de a opera zboruri spre Statele Unite ale Americii.
[eadvert]
Din comisia care a judecat ofertele depuse au făcut parte Răzvan Horga, reprezentant al Cosiliului de Administrație al Aeroportului Oradea, Mihai Jurca, trimisul Primăriei Oradea și Claudia Baran, directorul interimar al aerogării.
Raportul de evaluare arată că oferta Ryanair a fost preferată în fața celor de la Just Us Air, pentru că aceasta din urmă nu ar fi asigurat o cerință obligatorie – asigurarea în caz de accident, care să acopere pasagerii, marfa, serviciile de poștă, în acord cu cerințele europene. Ca atare, compania românească a fost descalificată, iar Ryanair a continuat procesul de evaluare, încheiat cu propunerea de acordare a subvenției de 800.000 de euro.
Contractul de finanțare s-a semnat în 29 septembrie, între Municipiul Oradea și Aeroportul Oradea, de o parte, respectiv compania Ryanair, de cealaltă parte, cu o valabilitate de un an. Acesta stipulează introducerea, din decembrie 2020, a patru rute de zbor cu frecvență de două ori pe săptămână, cu destinațiile Londra Stansted, Milano Bergamo, Bologna și Dusseldorf Weeze.
Astfel, cei 800.000 de euro vor fi achitați către operatorul aerian în două tranșe, prima în 45 de zile de la semnarea contractului, iar a două în primăvara lui 2021. Asta cu condiția ca Ryanair să prezinte, în acest termen, o scrisoare de garanție bancară, prin care să îi fie garantată bonitatea dar și poisbilitatea de a restitui suma de 800.000 de euro plus dobânzi, în cazul în care se ajunge la situația restituirii ajutorului de stat.
Totuși, prin contract, Primăria Oradea s-a obligat să suporte 50% din costul emiterii scrisorii de garanție bancară, în limita a 5.000 de euro.
Contractul obligă compania aeriană să mențină patru destinații cu frecvență de două zboruri pe săptămână, dar îi oferă flexibilitate în alegerea acestora.
Se suspedă
Astfel, conform contractului, dacă vreuna dintre destinații se dovedește profitabilă, operatorul trebuie să anunțe Aeroportul Oradea și de comun acord, să stabilească alte destinații, în condițiile contractului. Alternativa ar fi să restituie ajutorul de stat.
Invocând condițiile pandemiei, semnatarii contractului au convenit că, dacă o destinație e afectată de restricții de zbor, aceasta se suspendă pe o perioadă de timp convenită împreună. Dacă toate patru destinațiile ajung în această situație, „contractul va fi suspendat în totalitate și prelungit cu aceeași perioadă în care a avut loc suspendarea”.
La fel, se poate suspenda o destinație dacă devine nefezabilă, din cauza impunerii carantinei la destinație.
Trimite articolul
XFrumos..
Adică noi orădenii finanțăm o companie irlandeză.aprope de faliment.
Ryanair se confruntă în continuare cu probleme. La ce nivel sunt pierderile companiei.
În perioada aprilie – iunie 2020 operatorul aerian irlandez a avut pierderi după taxe de 185 milioane de euro (216,54 milioane de dolari)
Incredibil … dupa ce in conditii normale, fara pandemie acest operator s-a retras din Oradea, acum cand nici dracul nu mai circula, bagam bani in buzunarul companei … da, dragi Oradeni, bravo, ati votat iarasi ca prostii, nu intelegeti nimic dar nimic din lumea politica si coruptia din spatele liberalilor. Este trist.
Cum de nu se autosesizează autorităţile statului român ? Aici e ceva în neregulă. Să dea o comunitate bani cuiva care…e pe cale de dispariţie ! Însă, cum în România democraţia e tot mai slabă, întreaga putere aparţinând grupului Iohannis-Servicii, nu se va întâmpla nimic.
Ilegalitatile consilierilor PNL vor continua in acel ritm patriotic sub atenta supraveghere a Primarului.
Și curse către și din Spania dorim in Oradea .
Cum sa nu se abtina banditii aia din udmr cand cursele internationale de pe aeroportul nostru le lezeaza interesele din”tara lor de suflet”, hungaria.
Partidul asta ar trebui inerzis. Este un partid sovin pana in maduva oaselor care actioneaza 100% impotriva tarii noastre.
Nu am nimic cu oamenii obisunuiti din minoritatea maghiara, am multi prieteni maghiari care detesta politicienii udmr-isti, dar cunosc si MINORITARI (sa nu uite niciodata asta!!!) maghiari care ar face orice sa raneasca articolul 1 din Constitutia Romaniei.