Teatrul „Regina Maria” a găzduit primul spectacol de Revelion după mai bine de trei ani de exil provocat de renovările finanţate de Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean. Evenimentul cultural s-a întins pe durata a patru ore, incluzând atât o operetă îndelung aplaudată, cât şi speach-uri mobilizatoare care au mers la inima publicului, precum şi tradiţionala închinare cu şampanie sau artificii care au întregit atmosfera de sărbătoare. „A fost foarte frumos. S-au adus scaune suplimentare fiindcă nu au ajuns cele din sală şi de la balcon.
Şi fiecare spectator a primit un pahar de şampanie care a însoţit urările de pe scenă. Artificiile le-au prefaţat pe cele din centrul Oradiei, fiindcă spectacolul s-a încheiat numai bine ca să putem merge apoi să vedem şi artificiile în aer liber”, ne-a relatat ulterior o doamnă. Subliniem „ulterior”-ul întrucât pe propriul site Primăria a anunţat că a pregătit orădenilor doar Revelionul din Orăşelul Copiilor şi pe cel din Piaţa Independenţei.
Ca atare, nu ne-a mai rămas decât să-l întrebăm pe managerul Teatrului „Regina Maria”, Daniel Vulcu, dacă are în vedere pentru Revelionul următor un spectacol după pilda celui organizat, sâmbătă seară, de secţia „Szigligeti Ede”.
În luna decembrie, Daniel Vulcu îşi anunţa proiectul managerial cu care dorea să câştige mai mult public la teatru, precum şi ambiţii originale precum înfiinţarea unui post radio-TV online al Teatrului, rebrănduirea „awareness” a instituţie sau preluarea de către Teatru, de la municipalitate, a afişajului stradal.
Deocamdată, dat fiind succesul de care s-a bucurat spectacolul de operetă în limba maghiară organizat în seara de Revelion pe scena Teatrului „Regina Maria”, l-am sondat pe managerul Daniel Vulcu dacă are în vedere, pentru Revelionul 2013, şi un spectacol în limba română.
„E nevoie de timp”
„La noi nu există tradiţie în acest sens. Şi nu dorim să intrăm într-o concurenţă rău-înţeleasă pe partea aceasta. E nevoie de timp pentru a forma un public care să rămână alături de noi în noaptea Revelionului”, ne-a declarat ieri Daniel Vulcu, lăsând să se înţeleagă că se află la cârma secţiei române a Teatrului din Oradea doar de un an şi jumătate.
Totodată, managerul Teatrului „Regina Maria” s-a lansat şi într-o comparaţie a publicului celor două trupe orădene, maghiară şi română. „La ei, publicul care compune auditoriul de Revelion e un public mai matur, mai în vârstă. Cei tineri preferă să petreacă altfel Revelionul”, ne-a spus Vulcu, referindu-se la priza pe care o au la tineri Revelioanele petrecute cu prietenii în localuri sau la concerte în aer-liber.
Sala, alternativ
Nu îl ultimul rând, Daniel Vulcu s-a mai prevalat şi de înţelegerea privind folosirea alternativă a sălii de spectacole de către secţiile română şi maghiară.
„Noi avem o înţelegere cu secţia maghiară privind folosirea sălii de spectacole a Teatrului. Noi o folosim cu precădere toamna, pentru Festivalul de Teatru Scurt”, a mai precizat ieri Vulcu.
Trebuie însă să notăm că şi în cadrul Festivalului de Teatru Scurt s-au jucat piese cu „casa închisă” în localul privat „Hanul cu Noroc”, a cărui arhitectură nu a prevăzut vizibilitate sau acustică adecvată de la toate mesele spre scena improvizată.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!