30 de comercianţi de produse tradiţionale de Crăciun îşi deschid, vineri la amiază, tarabele în incinta Cetăţii. Şi-au anunţat prezenţa şi două vinoteci şi un comerciant de brazi în ghiveci. Târgul de Crăciun mai are în ofertă activităţi pentru copii şi spectacole de colinde, din 4 decembrie până la Crăciun.
Viceprimarul Huszar Istvan, city-managerul Eduard Florea şi Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente au expus principalele coordonate ale acestei activităţi, de la care se aşteaptă să devină tradiţie anuală.
Un concept unitar
„Primul şi cel mai important lucru e să creăm o identitate ce va trebui păstrată şi în anii viitori”, spune Eduard Florea. Pentru asta, Primăria a încheiat un contract de 5.000 de lei cu o firmă de creaţie publicitară, de la care aşteaptă toate elementele de individualizare a evenimentului.
Primul produs specific al târgului orădean este o cană decorată, obiect ce va fi pus în vânzare în Cetate. Aceasta va costa 10 lei, plină cu vin şi şase lei goală, a anunţat viceprimarul Huszar.
Iesle şi brad
Pentru că în Centru chiar nu şi-ar afla locul, ansamblul statuar reprezentând naşterea lui Isus va fi amplasat în Cetate. Sculptorul care a realizat reprezentările personajelor biblice este aşteptat să le retuşeze, înainte de a le expune publicului larg.
După inaugurare, târgul va fi deschis zilnic, de luni până vineri inclusiv, în intervalul orar 12:00 – 21:00 şi între 10:00 şi 21:00, în zilele de sâmbătă şi duminică.
Perimetrul alocat târgului a fost deja decorat cu ghirlande luminoase, la fel ca podul de acces dinspre Centrul Civic spre Cetate. În mijlocul podului va trona un brad împododobit. În acest an, urmând un trend eco, edilii au optat pentru un brad artificial.
Comercianţii aleşi să ocupe cele 30 de căsuţe de lemn vor scoate la vânzare produse alimentare tradiţionale, ciocolată de casă, turtă dulce, produse de patiserie, decoraţiuni şi cadouri de sărbători, aranjamente florale, felicitări şi suveniruri, vin şi pălincă naturală din fructe, precum şi altele.
Totodată, în cadrul târgului vor exista şi două zone comerciale în aer liber, rezervate alimentaţiei publice, precum şi două spaţii pentru prezentare şi comercializare de vin, unde vor fi prezente vinotecile Vura şi Millesime. Organizatorii dau asigurări că nu vor lipsi din ofertă preparatele tradiţionale de iarnă, din porc – cârnaţi, sângerete, tobă sau caltaboş.
Târgul de brazi are spaţiul rezervat la intrarea în Cetate, în partea dreaptă. Un alt spaţiu în aer liber este prevăzut pentru jocuri gen carusel, trenuleţ pentru copii.
Sute de moşuleţi
Programul artistic al Târgului de Crăciun va debuta în după-amiaza zilei de 4 decembrie, la ora 17:00, cu o paradă la care vor participa cel puţin 250 de moşuleţi de la Liceul Greco-Catolic şi cu un spectacol de colinde susţinut de coruri teologice aparţinând mai multor confesiuni.
Celor mici le sunt destinate şi alte spaţii special amenajate. Copiii care vor veni la Târgul de Crăciun însoţiţi de părinţi sau de cadrele didactice vor putea să participe la Atelierele lui Moş Crăciun, pe lângă atelierele de creaţie mesteşugărești și pentru adulți. „Orarul acestora va fi afișat la intrarea în ateliere, părinții având posibilitatea de a programa copiii”, transmit organizatorii.
Întâlnire cu Moşul
Pentru ca deplasarea la Cetate să capete o mai mare încărcătură emoţională pentru copii, aceştia vor avea ocazia să se vadă cu Moş Crăciun şi să-i lase mesaje într-o urnă special amenajată pentru acest eveniment.
Câte un Moş Crăciun va fi prezent la târg în fiecare zi, între orele 17:00 – 20:00, de luni până vineri, sâmbăta între orele 12:00 – 15:00, iar în zilele de duminică între orele 16:30 – 19:30. Moşul va avea amenajat un spaţiu propriu, unde copiii îşi vor putea face fotografii şi vor putea interacţiona cu el.
Chiar dacă e de aşteptat ca interesul publicului pentru târg să scadă după zilele Crăciunului, aranjamentul din Cetate va rămâne pe loc până la sfârşitul anului.
Orădeni pentru orădeni
Din 4 până în 24 decembrie, la scenă va avea loc zilnic câte un program artistic de colinde şi datini de iarnă, de la ora 17:00. În fiecare după-amiază sunt deja planificate spectacole cu participarea unor coruri teologice, liceale, bisericeşti şi a unor ansamblurilor folclorice, precum şi a unor interpreţi de muzică populară. Sunt incluşi în jur de 40 de artişti individuali între care şi Lavinia Chifor, Paula Lezeu, Andrei Dem, Andreea Suciu, Simona Cap, Romina Suciu, Violeta Gherman, Ioana Urs, Andreea Puşcaş, Adriana Ştiube. Câteva nume cunoscute între formaţii sunt Rock Filarmonica, Ansamblul Folcloric „Auşana”, Ansamblul Folcloric „Nuntaşii Bihorului”, Ansamblul Folcloric „Doruleţ” din Luncşoara, Ansamblul Folcloric „Codrenii Bihorului” din Roşia, Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Criş” din Tilecuş, Ansamblul Folcloric „Florile Bihorului” şi Grupul Vocal „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Corul Voces, Grupul Meda Music şi Grupul Vivere etc.
Invitatul de onoare al Târgului de Crăciun este Marius Ciprian Pop, care va urca pe scenă în seara zilei de 23 decembrie, în cadrul unui spectacol din care mai face parte Ansamblul Folcloric Lioara al Şcolii de Arte „Francisc Hubic”.
Revelion în Cetate
„Mulțumesc orădenilor școlilor, corurilor, artiștilor etc. care au răspuns în mod favorabil acestei inițiative și s-au înscris în programul târgului. E un târg de Crăciun realizat de orădeni pentru orădeni. Sper ca acest eveniment să-şi atingă scopul propus și să aducă un strop de fericire și bucuria Crăciunului în sufletul orădenilor!”, a fost mesajul viceprimarului.
În ziua de 24 decembrie, la orele amiezei, la Târg va sosi și Moş Crăciun, iar în data de 31 decembrie, tot în Cetate va fi organizat și Revelionul.
Organizatorii serii dintre ani nu se laudă cu o ofertă prea bogată. Mircea Oaie zice că s-a optat pentru aducerea unor vedete de showuri TV ca Edina Bodor, Narcisa Badea, Răzvan Chebeleu sau Iulia Tohotan. Vedetele serii sunt cei din trupa italiană Fracassoni. Focul de artificii întregeşte oferta serii de Revelion.
Bugetul alocat de municipalitate Târgului de Crăciun şi serii de Anul Nou e de 50.000 de lei dar, cu sponsorizări, e de aşteptat ca întreaga activitate să intre în 100.000 de lei.
Conform city-managerului Florea, ţintele campaniei de promovare a eveninmentelor sunt orădenii şi turiştii din Oradea şi din Felix.
Citiți principiile noastre de moderare aici!