Elevi şi profesori ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au participat, din 3 până în 9 aprilie, la o reuniune de proiect transnaţional în Letonia. Întâlnirea a avut loc la Marupes Vidusskola din localitatea Marupe (Letonia), fiind cea de-a doua mobilitate transnațională din cadrul proiectului ERASMUS + GAME (Genius and Mission in Education). La reuniune au participat elevi şi profesori din țările partenere: Spania, Italia, Grecia, România și țara gazdă, Letonia.
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost reprezentat de o delegaţie formată din două cadre didactice (prof. învățământ primar Ioana Chișiu și prof. Mihaela Pap – membre ale echipei de implementare) și șase elevi (Tamara Galea, Lorena Lazăr, Șerban Demian, Alexandru Ghenț, Luca Mitrașca – clasa a VIII-a și Antonia Pap – clasa a V-a).
Managerul de proiect, părintele director Radu Rus, a colaborat cu echipa de implementare și a susținut întreaga activitate de pregătire a delegației orădene, iar coordonatorul proiectului, prof. Ileana Bors, a asigurat comunicarea cu partenerii pentru organizarea mobilității.
În cele cinci zile ale acestei mobilități, echipa de proiect a școlii gazdă, coordonată de prof. Inguna Grinerte, a alcătuit un program extrem de variat, cu activități diverse, în care elevii au lucrat în grupe de lucru internaționale.
Această mobilitate a fost intitulată ,,Be intercultural”, iar elevii au reușit să descopere valori, valențe și culturi diferite.
O experiență de neuitat a fost vizita la Biblioteca Națională din Riga, unde elevii au desfășurat activități ludice (jocuri de perspicacitate și de atenție). O interesantă incursiune în istoria Letoniei, între trecut și prezent, a fost vizitarea centrului vechi, unde sunt concentrate principalele edificii ale unei capitale europene (parlamentul, ministerele, palatul prezidențial, ambasadele), precum și numeroase monumente istorice, muzee, catedrale, parcuri etc.
Totodată, elevii au jucat hochei, l-au vizitat pe artistul Maruta Raude, care le-a dezvăluit tainele porţelanului. Nu au lipsit cursurile alături de elevii din şcoala gazdă, luând astfel contact cu sistemul lor de învăţământ.
Mobilitatea s-a încheiat cu un moment special organizat de echipa de proiect, profesori din școală, părinți și elevi deopotrivă. După un scurt spectacol și câteva discursuri încărcate de emoție, elevii și dascălii însoțitori au primit de la coordonatoarea proiectului – prof. Maria Dileo (Italia) – certificatele de participare.
Reuniunea a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural. Întregul proiect, finanţat cu susţinere din partea Comisiei Europene şi a ANPCDDEFP, le-a oferit elevilor și profesorilor o experiență unică și momente de neuitat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!