A III-a ediție a Întâlnirii eparhiale a tinerilor ortodocși bihoreni a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. La eveniment au participat peste 800 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani din peste 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradea. Ei au fost însoțiți de preoții parohi, dar și de profesorii de religie din localitățile de proveniență.
Împărțiți în grupuri, tinerii au participat la activități catehetice și de tineret. Programul liturgic și cel cultural-educațional au fost organizate sub egida aniversării Centenarului Marii Uniri, de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Universitatea din Oradea, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Consiliul Județean Bihor.
Cu prilejul Liturghiei celebrate de preoți și diaconi în Catedrala Episcopală, episcopul ortodox al Oradiei, PSS Sofronie Drincec, le-a adresat tinerilor prezenți cuvinte de prețuire și binecuvântări.
Sofronie Drincec a subliniat, de asemenea, importanța pomenirii înaintașilor, pe ale căror jertfe și prin ale căror sacrificii astăzi suntem români uniți într-o singură țară, românească și creștină.
„Fiți bineveniți în Catedrala noastră Episcopală, în același timp Catedrala voastră, dragi tineri, ridicată, ca un rod al Marii Uniri de acum o sută de ani, pentru voi, pentru ca voi să o primiți și să o moșteniți și să vă rugați în ea, ca și în toate celelalte biserici, o salbă întreagă, ce s-au înălțat în cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în întregul județ Bihor, din 1918 până în prezent, toate roade binecuvântate ale Marii Uniri, roade timpurii sau roade târzii, cum este și Catedrala în care ne aflăm, dar toate roade ale refacerii unității spirituale și naționale a poporului român. Am convingerea că toți înaintașii noștri, și cei de acum o sută de ani, și de dinainte, și cei de după, care s-au mutat de la noi și sunt în ceruri, de acolo privesc cu drag la voi, dragi copii și tineri, iubiți tineri și tinere, fii și fiice ai neamului nostru și ai Bisericii Ortodoxe Române, și se bucură cu toții dimpreună că jertfele lor, sacrificiul pe care l-au dat, tributul de sânge plătit de ostași și de toți mărturisitorii credinței, nu a fost în zadar”, a arătat ierarhul.
Episcopul i-a lăudat pe tinerii care au ales să îmbrace costume naționale, arătând că sunt și acestea zestrea moștenită de la înaintași, fiind totodată un semn că neamul nostru își regăsește rădăcinile și înțelege să călătorească mai departe prin istorie.
Prelegere
Prezent la manifestare, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, a ținut o frumoasă prelegere referitoare la semnificațiile actului istoric al Unirii tuturor românilor, înfătuit la 1 Decembrie 1918, evocând și chipul luminat al istoricului și teologului Silviu Dragomir, participant activ la evenimentele din anul 1918 care au condus la refacerea unității naționale, de la a cărui naștere se împlinesc în acest an 130 de ani.
Cu acest prilej, a avut loc și festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională ale Olimpiadei de Religie, dar și a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate” și la Concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”.
În a doua parte a întâlnirii, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc un antrenant spectacol folcloric și patriotic oferit de membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Crișana” din Oradea.
Ultima parte a întâlnirii s-a desfășurat la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!