Episcopia Greco-Catolică de Oradea a anunţat, inclusiv pe propriul site, www.egco.ro, că data de 28 decembrie „a fost o zi istorică pentru comunitatea greco-catolică din Sărsig, care a intrat pentru prima dată, după 64 de ani, în biserica din sat construită de stramoşii lor”.
Episcopia Unită cu Roma a mai subliniat că „după mai bine de 7 ani de procese pe la Suceava, Bucureşti şi naveta permanentă a dosarelor între Marghita şi Oradea dreptatea a ieşit învingătoare, putându-se celebra din nou Sf. Liturghie greco-catolică în biserică”.
Potrivit comunicatului de presă, în momentul punerii în posesie a bisericii parohiale partea ortodoxă a ales să nu fie prezentă. În lipsa lor, executorul judecătoresc a făcut predarea imobilului părţii greco-catolice, partea ortodoxă fiind anunţată prin afişarea procesului verbal şi al programului religios al parohiei greco-catolice pe uşa exterioară a bisericii.
Ca în fiecare caz asemănător de retrocedare a unui lăcaş de cult, Biserica Greco-Catolică a propus celebrarea alternativă. „Propunerea a fost refuzată în mod sistematic de Biserica Ortodoxă şi de reprezentanţii ei. Subliniem că nu dorim să scoatem afară din biserică pe credincioşii ortodocşi. Credem că este posibil ca cele două comunităţi (greco-catolică şi ortodoxă) să celebreze alternativ în aceeaşi biserică şi avem atâtea exemple care confirmă acest lucru. Mulţumim bunului Dumnezeu pentru tăria credinţei. Deşi am fost obligaţi ca timp de 8 ani să celebrăm Sfintele Taine într-o capelă credinţa a rămas puternică şi speranţa intrării în biserică a fost asemenea. Sperăm ca să putem merge în continuare pe calea înţelegerii spre mântuirea sufletului”, se mai arată în comunicatul greco-catolic.
Nu vor în acelaşi altar
Deocamdată, Episcopia Ortodoxă a Oradiei nu şi-a mai postat un punct de vedere privind situaţia de la Sărsig pe propriul site, www.eparhiaortodoxaoradea.ro.
Ca atare, putem nota doar că la retrocedarea Bisericii din Vintere, la finele lunii noiembrie, Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei a postat un comunicat incriminator. Iar la finalul acestuia, refuza slujirea alternativă felicitându-i pe credincioşii ortodocşi din Vintere „că au înţeles să respingă tentaţia hibridului spiritual, fie el prezentat în cele mai strălucitoare şi ispititoare oferte”.
La rândul lor, pe marginea situaţia din Vintere, greco-catolicii au considerat că, „la fel ca în Occident, unde Biserica Ortodoxă celebrează în sute de biserici primite de la Biserica Catolică, celebrarea alternativă este rezolvarea prin care credincioşii celor două culte să nu fie privaţi de a se putea ruga într-un lăcaş de cult”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!