Daca aveţi diabet, probabil stiţi că organismul dumneavoastră nu poate folosi sau stoca zahărul corect. Când cantitatea de zahăr din sânge (glicemia) este prea mare, poate afecta vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv cele din ochi. Aceasta poate conduce la retinopatia diabetică. În stadii mai avansate, boala poate produce creşterea de noi vase de sânge în spatele retinei. Noile vase sanguine pot determina dezvoltarea unui ţesut care împinge retina, provocând dezlipirea acesteia ( in stadiul foarte avansat ) şi prin aceasta ducând la orbire. În plus, vasele de sânge anormale se pot dezvolta şi în iris, ceea ce conduce la aparitia glaucomului.
Semnele retinopatiei diabetice
Toate persoanele care au diabet prezinta riscul de a face retinopatie diabetică, dar nu toate o fac. În fazele incipiente, s-ar putea să nu sesizaţi nici o schimbare în vederea dumneavoastra, dar mai târziu da.
Un semn al retinopatiei diabetice poate fi apariţia unor puncte negre care plutesc în câmpul vizual. Uneori, dificultatea de a citi sau de a face un lucru de aproape, poate indica faptul ca se colectează un lichid în macula, cea mai sensibilă porţiune a retinei. Acest lichid se numeste edem macular. Un alt semn este vederea dublă, care apare atunci când sunt afectaţi nervii care controlează muşchii ochiului. Ochiul, este singurul organ în interiorul caruia putem vedea fără sa fie nevoie de o intervenţie chirurgicală, fară nici o analiză suplimentară. Modificările incipiente, descoperite prin examinarea FUNDULUI DE OCHI, ne confirmă sau infirmă afectarea tuturor organelor. Primele modificări determinate de diabet sunt cele ale VASELOR DE SÂNGE. Aspectul vaselor de sânge este peste tot în corp acelaşi cu al vaselor retiniene, astfel că vom ştii dacă ne aşteaptă complicaţii renale, cardiace, neurologice. De aceea examenul fundului de ochi la diabetic, este indicat a se face la fiecare 6 luni, iar in funcţie de ce descoprim aici se stabileşte conduita terapeutică ( medicamente , regimul alimentar ).
Într-un prim stadiu se constată strict modificarea aspectului vaselor ( angiopatia diabetică valabilă pentru toate organele ) ochiul si organele interne suferă începând din acest stadiu prin aportul deficitar de oxigen şi substanţe nutritiva.
Într-o etapă ulterioară, dacă glicemia nu poate fi mentinuţă în limite acceptabile şi mai ales dacă sunt oscilaţii ale glicemiei, ne aşteptăm la complicaţii secundare : retiniene si neurologice, în paralel cu apriţia semnelor de suferintă renală.
RETINOPATIA DIABETICĂ este o cauză majoră de orbire la nivel mondial. Depistarea şi tratarea primelor modificări minore ale retinei, poate preveni sau amâna celelalte complicaţii severe ce duc la orbire. Dacă în acest stadiu nu se intervine, se trece la stadiul proliferativ în care ochiul este invadat de vase de sange anormale şi ţesut fibros ( aşa cum buruienile invadeaza şi sufocă lanul de grâu ). De acum se vor produce complicaţii în cascadă : hemoragii, invadarea corpului vitros, hipertensiune oculară. Vederea se pierde ireparabil. În acest stadiu, toate intervenţiile chirurgicale sunt deosebit de dificile şi incearcă doar să mai păstreze vederea de moment; nimic nu mai poate fi recuperat. Hemoragiile repetate în interiorul ochiului, se soldează de fiecare dată , în ciuda intervenţiilor cu pierderea progresivă a vederii.
ATROFIA OPTICĂ, de cauză diabetică este consecinţa afectării creierului ; Evoluează spre cecitate.
GLAUCOMUL, în prima fază a complicaţiilor oculare este controlabil medicamentos
( inainte de aparitia complicaţiilor retiniene şi iriene ) se explică prin modificări de permeabilitate vasculară, mai tarziu, în retinopatii avansate poate evolua ( de cele mai multe ori ) până la extirparea globului ocular, când durerile insuportabile nu mai pot fi controlate prin nimic ( GLAUCOMUL NEOVASCULAR ).
CATARACTA este o complicaţie ( cea mai usoară ) a diabetului. Ea apare mai devreme decât cataracta de bâtraneţe, fiind vorba de suferinţa şi nu de îmbătrânirea cristalinului. Este o formă da cataractă ce se operează ceva mai greu decât cea cauzată de bătrâneţe.
Oscilaţiile glicemiei, chiar înainte de apariţia oricărei complicaţii oculare, sunt sesizate de pacientul purtător de ochelari, prin aceea că brusc nu mai vede bine cu ochelarul. In acest caz e vorba de modificarea refracţiei oculare din cauza impregnării vitrosului şi muschilor irieni cu glucoza. Nu e de vină ochelarul ; vederea işi va reveni ( cu acelaşi ochelar) după normalizarea glicemiei. În această situaţie avem de a face cu IRITA DIABETICĂ TRANZITORIE.
Care sunt cauzele retinopatiei diabetice?
Nivelul ridicat al glicemiei creşte riscul apariţiei retinopatiei diabetice, la fel si vechimea diabetului. În general, diabeticii nu dezvoltă retinopatie decât dupa cel puţin 10 ani de la debutul bolii.
Glicemia crescută poate altera vasele sanguine din retină, ducând la sângerări sau eliminare de lichid. Aceasta cauzează umflarea retinei şi formarea de depozite. Este forma incipientă de retinopatie diabetică, denumita neproliferativă.
Într-un stadiu mai avansat, numit retinopatie proliferativă, vase noi de sânge cresc pe suprafaţa retinei. Aceste vase sanguine noi pot produce probleme vizuale serioase deoarece se pot sparge şi pot sângera în vitros, o substanţă gelatinoasă care există în centrul ochiului. Retinopatia proliferativă poate duce la orbire.
Din fericire, puteţi reduce riscul de apariţie a retinopatiei diabetice urmând următoarele sfaturi:
– Menţineţi nivelul glicemiei sub control
– Urmariţi-vă tensiunea arterială si pastraţi-o sub control, sau cereţi sfatul specialistului
– Urmati o dieta sănătoasă
– Faceţi regulat mişcare
– Efectuaţi un control oftalmologic cel puţin o dată pe an ( indicat la 6 luni )
– Dacă remarcaţi vedere neclară sau aveţi dificultăţi în efectuarea lucrului de aproape, cum este cititul, sau dacă vederea vă devine înceţoşată ori cu pete, mergeţi de urgenţă la un oftalmolog
Tratamentul retinopatiei diabetice
Retinopatia diabetică poate fi prevenită cu medicamente pe bază de antocianozide si antioxidanţi care au rolul de a întări pereţii vasculari şi de a limita scurgerile de lichide vasculare prin aceştia.
În stadii mai avansate retinopatia diabetică poate fi tratată cu injectarea unor substanţe în ochi dar şi cu fotocoagulare laser pentru a etanşa vasele sanguine sparte şi pentru a le distruge pe cele nou-formate. Fotocoagularea laser nu produce durere pentru că retina nu conţine terminaţii nervoase.
La anumiti pacienţi, sângele pătrunde în vitros şi întunecă vederea. Oftalmologul poate să hotărască să aştepte ca să vadă dacă întunecarea nu dispare de la sine, o perioada numita „de urmărire atentă”. O procedură numită vitrectomie, înlatură sângele scurs în vitros.Organismul înlocuieşte treptat vitrosul pierdut şi vederea de obicei se îmbunătăţeşte.
Asadar, examenul oftalmologic, în special al fundului de ochi si tensiunii oculare, sunt necesare atât pentru depistarea şi tratarea la timp a complicaţiilor oculare, cât şi pentru a întelege care este starea celorlalte organe, ce nu poat fi explorate direct. În funcţie de asta, se intervine în regimul de viaţă şi medicaţia pacientului. Diabetul este o boală lungă şi invalidantă.
Oftalmologul dumneavoastră poate diagnostica retinopatia diabetică efectuând un examen al fundului de ochi sau folosind un test special numit angiografie cu fluoresceina.
Va asteptam la Optica New Eyes de pe str. Avram Iancu Nr.2, lânga OTP BANK pentru o consultaţie gratuită cu bilet de trimitire de la medicul de familie la medicii noştri primari şi specialişti.
La noi veţi primi sfatul corect.
Pentru programări sunaţi la nr. telefon: 0359170154 şi nu uitaţi că în luna decembrie veţi beneficia de o reducere de 15% la orice comandă completă ( ramă + lentile ) plus multe alte cadouri şi surprize.
Pentru a vedea mai multe detalii vizitaţi pagina noastră pe facebook.
Advertorial!
Citiți principiile noastre de moderare aici!