Bihorenii care nu au timp să îşi gătească dar ţin morţiş să mănânce sănătos şi „de acasă” şi în plus doresc să îşi menţină silueta sau să slăbească fără să sufere de foame au la îndemână câteva reţete oferite de medicul nutriţionist Rodica Sirban. Una dintre mese poate fi formată din orez. Se fierbe orez basmati în apă (15 minute) cu un cub de legume şi un pic de vin alb. Se strecoară şi se potriveşte cu smântână şi parmezan răzuit. O altă reţetă: paste fierte timp de 6 – 8 minute, amestecate apoi cu carne tocată, cu roşii, cu nucşoare şi cu oregano. Iubitorii de paste îşi pot prepara şi paste fierte (6 – 8 minute) care se asezonează cu roşii, anşoa şi parmezan răzuit. O altă reţetă este pe bază de conopidă: o conopidă se fierbe în apă timp de 30 de minute cu un cub de legume. Se strecoară şi se adaugă ceapă, roşii, sare, piper, mărar. Se serveşte caldă sau rece.
Tot pe bază de conopidă se poate face o altă gustare: conopidă opărită şi strecurată, dreasă cu ulei de măsline, lămâie şi oregano.
Deserturi delicioase
Ca desert se pot prepara mere coapte cu un pic de coniac şi zeamă de lămâie sau mere coapte cu un baton de vanilie, zeamă de lămâie şi scorţişoară. La fel, desert sănătos şi rapid se poate face cu prune şi scorţişoare date la cuptor. O altă variantă pentru desert ar fi: patru mere tăiate cuburi amestecate cu o cutie de mascarpone, două linguri de miere şi zeama de la o jumătate de lămâie. Deserturi gustoase, care nu îşi pierd din proprietăţi, care sunt sănătoase şi nu îngraşă se pot face şi din fructe uscate (piersici, caise), portocale sau mere, amestecate cu stafide şi cu un pic de vin, date un strop la cuptor.
Otilia Şandor
Sfaturi pentru diete sănătoase, direct la ziar
Citiți principiile noastre de moderare aici!