Ingrediente reţetă:
3 vinete mai micuţe, o ceapă mare sau 2 mici,
2 căţei de usturoi, 5 roşii, o
jumătate de ardei roşu, un ou, 150 g
caşcaval, 450 g pulpă de porc, busuioc verde,
pesto, 2 mere de vară, 2 linguri bune de
dulceaţă acrişoară, 150 g iaurt,
nişte vin alb sec sau demisec un pahar, ulei sare,
piper.
Mod de preparare (timp estimat: 1 h,
complexitate: medie)
După ce am adunat toate ingredientele, le
spălăm, tăiem vinetele în
două pe lungime, lăsând şi
codiţele apoi le scobim în interior. Le
presărăm bine cu sare şi le
lăsăm deoparte să iasă
amăreala din ele. Dacă vedem că stau mai
într-o parte, tăiem un pic din coaja de pe
spate, ca să le îndreptăm.
Tăiem roşiile cubuleţe
păstrând 6 felii rotunde. Tăiem
ardeiul, usturoiul, busuiocul, radem caşcavalul,
tocăm carnea cu ceapa, sare, piper. După ce
le-am pregătit pe toate, punem într-o tigaie
un pic de ulei, roşiile tocate, vreo 6 linguri de
vin, sare, un vârf de linguriţă de
zahăr. Mai amestecăm din când în
când, aşteptând să scada bine.
Când s-a evaporat lichidul şi roşiile
nu mai sunt crude, adăugăm apă şi
busuioc proaspăt şi stingem focul.
În paralel, în altă tigaie punem ulei
şi ardeiul cel roşu, să se
perpelească un pic. Adăugăm usturoiul
şi carnea tocată şi amestecăm
acolo. După vreo 10 minute am considerat eu
că le-a ajuns. După ce s-a răcit
amestecul de carne un pic am pus-o în robot, am
pus cele 2 mere tăiate bucăţele, oul
şi o mână de caşcaval ras şi
am omogenizat bine. Probabil merge şi să
amestecaţi cu mâna şi să
puneţi merele rase. Merele le-am pus pentru
că mă gândeam că vor da
frăgezime compoziţiei şi nu vor schimba
prea mult gustul. Acum pot spune că a fost o
alegere bună.
După ce am terminat compoziţia, am
spălat vinetele le-am presărat cu
puţină sare şi piper, le-am pus în
vase de iena unse cu puţin ulei şi le-am
umplut. Am presărat un pic de caşcaval (nu
tot!!), şi am pus pe fiecare câte o felie de
roşie. Am pus pe ele şi câte 2 linguri
de sos de roşii. Le acoperim cu folie. La cuptor
au stat cam 35-40 de minute, la 210 grade. Le-am dat
jos folia, le-am presărat cu restul de
caşcaval şi le-am mai pus la cuptor
încă 10 minute.
Între timp, am amestecat iaurtul cu o
linguriţă de pesto, sare şi piper, de a
ieşit un sos bun de tot. Şi pentru că nu
trecuseră încă cele 10 minute, am pus
sosul de roşii pe foc din nou şi i-am
adăugat 2 linguriţe de
dulceaţă.
Apoi, le-am aranjat pe farfurii, cu cele 2 sosuri
curgând în valuri şi cu o salată
de varză lângă ele.
Poftă bună!
Reţeta
Vinete umplute cu fantezie a fost propusă de
IriA
Discută mai multe despre această
reţetă pe forum culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!