Ingrediente:
20 verze mici
sare,
apă rece,
o lingură boabe de porumb,
2 gutui,
mărar uscat,
frunze de vişin,
4 bucăţi de hrean
Mod de preparare:
Pentru a face varza murata se aleg verze îndesate care să aibă frunza subţire. Se curăţă, se spală şi se crestează cotorul. Se face o scobitură în cotor cu vârful cuţitului, necesară să cuprindă câte o linguriţă de sare. Se ia un vas mare, se spală şi se opăreşte, apoi se limpezeşte în apa rece. Se aşează verzele în straturi, cu cotorul în sus, punând printre ele: mărar uscat, două gutui tăiate felii mari, boabe de porumb sau felii de hrean. Se face o saramură rece cu 40 g sare grunjoasă la litrul de apă rece, se amestecă până când sarea se dizolvă complet şi se toarnă peste verze. Timp de zece zile varza se aeriseşte, iar când varza s-a înmuiat puţin, se pune o greutate peste varză, se acoperă butoiul şi se lasă varza să se mureze cel puţin o lună, după care se poate folosi.
Mod de servire:
Varza murată se poate folosi ca şi salată la un fel principal de mâncare sau se poate folosi pentru prepararea diferitelor reţete. Alte reţete culinare româneşti: Zacuscă de ghebeZacuscă de fasoleCastraveţi bulgăreşti
Citiți principiile noastre de moderare aici!