Ingrediente reţetă:
BLAT: 5 ouă, 175g zahăr, 1 fiolă esenţă de lămâie, 125g făină, 125g amidon, 3 linguriţe rase praf de copt, coajă de lămâie
CREMA: 250g fructe de pădure, 10 foi gelatină, 75g zahăr, 250g brânză de vaci, 600ml frişcă
Pentru ORNAT: 200ml frişcă, 1 plic întăritor de frişcă, inimioare de ciocolată
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 30 min, complexitate: mare)
PREPARARE BLAT:
Se bat ouăle întregi cu mixerul împreună cu 5 linguri de apă fierbinte, zahăr, esenţă şi coajă de lămâie.
Se amestecă făina împreună cu amidonul şi praful de copt şi se înglobează cu atenţie în compoziţia de ouă.
Se toarnă compoziţia în forma de tort tapetată cu hârtie de copt şi se nivelează.
Se coace blatul la 180 C, timp de cca 35 minute, apoi se scoate şi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie, se desprinde hârtia de copt şi se lasă să se răcească bine.
PREPARAREA CREMEI:
Gelatina se lasă la înmuiat în apa rece timp de 10 minute.
Într-o cratiţă se încălzesc fructele de pădure împreună cu 75g zahăr şi 2-3 linguri din siropul pe care l-au lăsat fructele.
Se iau de pe foc şi se lasă să se răcorească. Se stoarce gelatina şi se dizolvă în compoziţia de fructe care este caldă încă.
Se mixează brânza de vaci rece, se aşează în compoziţia de fructe şi se înglobează.
Se bat cu mixerul cei 600ml de frişcă rece, se înglobează în crema de brânză.
Blatul răcit se taie pe 4 nivele astfel încât să se formeze 2 blaturi late şi 2 blaturi subţiri. Este bine ca blatul de jos şi cel de sus sa fie mai înguste.
Din blaturile mai groase se vor tăia câte 6 cercuri concentrice, folosind un şablon de carton.
Se taie cu cuţitul de jur împrejurul inelelor. ATENŢIE! Tăietura se face pe exteriorul şablonului, nu pe interior. E mai uşor aşa.
Ulterior inelele vor fi aşezate decalat ca în imagine.
ASAMBLARE:
Se aşează pe un platou un blat subţire, se pune în jurul lui un inel metalic de forma de tort şi se aşează pe marginea lui primul cerc de aluat, mare, apoi cercul a 3-lea şi al 5-lea de aluat.
Se spritează între ele cremă de fructe de pădure.
Se aşează deasupra cercul al 2-lea şi cel al 4-lea de aluat, precum şi mijlocul.
Între ele se spriţează crema.
Se fac în acest mod 3 nivele de inele-cremă, apoi se încheie zidăria cu blatul subţire rămas.
Apoi se dă tortul la frigider cca 3 ore. După ce se întăreşte, se îndepărtează bordura de metal din jurul tortului.
FINISARE:
Se bat cu mixerul 200ml frişcă împreună cu praful întăritor. Cu această frişcă se “tencuieşte” tortul şi se ornează după gustul fiecăruia.
Reţeta Tort Sah a fost propusă de Gabi Cara
Discută mai multe despre această reţetă pe forum culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!