Ingrediente reţetă:
căpşuni sau alte fructe de pădure; la fiecare 100 gr de fructe 1 lingură de zahăr;
Pentru blat aveţi nevoie de: 4-5 oua (la temperatura camerei) 100 gr zahăr, 3 linguri făină, 3 linguri amidon, 1 zahăr vanilat, 1/4 linguriţă sare.
Preparaţi crema. Aveţi nevoie de: 200 ml frişcă piure-ul de la 100 gr. fructe, 2-3 linguri zahăr (după gust), 100-150 gr. fructe (din care 3/4 le tăiaţi sferturi şi jumătăţi, 1/4 le folosiţi pentru decor dacă doriţi), 3 foi de gelatină sau 5 gr. gelatină granule.
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: medie)
BLATUL:
Totul începe cu un piure de căpşuni (sau alte fructe de pădure). La 100 gr. de fructe puneţi o lingură de zahăr, băgaţi blenderul în fucţiune şi pasaţi până aveţi o pastă fină, pe care apoi o daţi printr-o strecurătoare ca să separaţi de sâmburi.
(aici am făcut din 1200 gr. fructe)
Pentru rulada aveţi nevoie de piure-ul de la 100 gr. fructe. E delicios şi îl mai puteţi folosi la prepararea şi asezonarea îngheţatelor, prăjiturilor, pentru jeleuri, peltele, băuturi cu lapte/iaurt/kefir etc. De asemenea îl puteţi congela şi faceţi de Crăciun o ruladă cu căpşuni.
Încălziţi cuptorul la 180 grade.
Amestecaţi făina cu amidonul şi sarea.
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile cu zahărul vanilat, jumătate din cantitatea de zahăr.
Bateţi albuşurile zăpada apoi adăugaţi restul de zahăr şi mai bateţi un minut. Cu o spatulă de cauciuc încorporaţi treptat gălbenuşurile şi făina cu amidon.
Puneţi compoziţia într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, nivelaţi uşor şi daţi la cuptorul preîncălzit 7-10 minute, până se aureşte uşor.
Scoateţi din cuptor şi cât încă este caldă răsturnaţi cu faţa în jos pe un şervet curat, desprindeţi hârtia de copt şi rulaţi blatul, apoi lăsaţi-l deoparte. În felul acesta va prinde şi va păstra forma de ruladă, se poate rupe dacă-l rulaţi doar când e rece.
CREMA:
Daţi piure-ul în clocot (eu îl bag la microunde), apoi adăugaţi gelatina înmuiată în prealabil în apă şi amestecaţi bine până se dizolvă şi lăsaţi-l să se răcească.
Bateţi frişca, îndulciţi-o cu cele 2-3 linguri de zahăr, iar când piure-ul de fructe a ajuns la temperatura camerei adăugaţi-l la frişcă şi amestecaţi bine.
Dacă compoziţia vi se pare că e prea moale (depinde de ce consistentă are frişcă) lăsaţi 1/2 oră la frigider pentru a se întări puţin. Ungeţi blatul rece cu această cremă, apoi presăraţi deasupra căpşunii tăiaţi şi rulaţi.
Daţi la frigider 1 oră apoi decoraţi şi serviţi.
Poftă bună!
Reţeta Rulada mea cu capsuni ..sau cu zmeura, mure, afine a fost propusă de KikenHana
Discută mai multe despre această reţetă pe forum culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!