Ingredientereţetă:
Pentru aluat: 500 gr făină 00, 250 gr zahăr, 2 ouă, 250 gr unt la temperatura camerei, 1/2 linguriţă praf de copt, coajă de la o lămâie / portocală ,
Pentru umplutură: 2 gutui, 2-3 linguri de zahăr, 3-4 linguri gem de caise.
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: medie)
Într-un vas se bate untul cremă. Se încorporeazăzahărulşi se mai bate 2 minute, apoi se adaugăouăleşi se mai bate până la încorporarea lor.
Se adaugăfăina, praful de copt şi lămâiaşi se frământă cu mâna doar cât să se poată forma o minge din aluat, care se înveleşteîn folie şi se lasă la frigider cel puţin 15 minute.
Gutuile se curăţă de coajăşi miez, se taie felii şi se fierb în apa clocotită aprox. 3 minute până se înmoaie, apoi se scurg de apăşi se pasează cu furculiţa.
Din 2/3 de aluat se întinde o foaie care se aşeazăşi se niveleazăîntr-o formă rotundă (26-28 cm) unsă cu grăsimeşi tapetată cu făină, peste care se pun apoi gutuile pasate şi se presară cu 2-3 linguri de zahăr. Restul de aluat se întinde într-o foaie care se taie fâşii, din care se aşează un grilaj peste gutui. În spaţiilerămase libere se pune gemul de caise cu linguriţa.
Se coace la 180 gr. timp de 40-45 minute (până se aureşteuşor deasupra).
Poftă bună!
ReţetaPlăcintă cu gutui şi gem de caise a fost propusă de KikenHana pe forum culinar.ro
Alte reţete cu gutui găsiţi aici:
Peltea de gutui ,
Sarlota cu gutui ,
Dulceata de gutui
Citiți principiile noastre de moderare aici!