Ingrediente:
2 gălbenuşuri
1 ou întreg
5-6 plicuri de zahăr vanilat
o cană de zahăr cu un litru de lapte călduţ
1.700g făină
o linguriţă de sare
4 plicuri de drojdie uscată
50 ml de ulei
Sirop
500 ml apă
10 linguri zahăr
3 plicuri de zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Se bat până fac spume următoarele: 2 gălbenuşe, un ou întreg, 5-6 plicuri de zahăr vanilat, o cană de zahăr cu un litru de lapte călduţ.
În alt vas se pregătesc 1.700g făină, o linguriţă de sare, 4 plicuri de drojdie uscată, peste care se varsă 50 ml de ulei.
Peste astea se adaugă amestecul spumos de lapte şi se frământă la robot sau cu mâna.
Dupa ce e bine frământat, se întoarce pe spaţiul de lucru.
Se lasă la dospit 15 minute.
Se împarte în 8 părţi care se lasă din nou 15 minute la dospit.
Între timp se freacă spumă 250g de unt.
Se întind bucăţile de aluat pe rând şi se ung cu unt.
Se pune umplutura pe fiecare foaie, după caz. Se poate face cu mac, cu stafide, cu ciocolată răzuită şi cu coajă de lămâie şi portocală răzuită.
Se împletesc după fantezie, se pun în tăvi şi se mai lasă o oră la dospit.
Se coc aproximativ 45 de minute la foc domol.
Separat se fierbe un sirop, apă + zahăr + o aromă de vanilie. Siropul se face după gustul. Se pune cam jumătate de litru de apă si vreo 10 linguri de zahăr, plus cele 3 plicuri de zahăr vanilat.
Când sunt răcoriţi cozonacii, se toarnă siropul peste cozonac, direct în tavă. Aluatul absoarbe siropul.
Se lasă cozonacii să absoarbă siropul şi când sunt reci se pun într-o pungă, cu tavă cu tot, până a doua zi.
Mod de servire:
Poftă bună!
Reţeta Cozonac insiropat a fost propusă de raluca_teodora pe forum culinar.ro
Alte reţete de cozonac găsiţi aici:
Cozonac impletit,
Cozonaci Babani,
Cozonac Mariana
Citiți principiile noastre de moderare aici!