Este una dintre retetele care au facut vestita bucataria indiana si este gatita in toate restaurentele indiene din Europa. Gustul ei este complex, cu o usoara nuanta picanta, iar aroma este foarte bogata.
In mod traditional, aceasta reteta se gateste intr-un cuptor de lut, cu carbuni, numit „Tandoor”.
Puiul tandoori este una dintre cele mai renumite reţete preparate în acest cuptor extrem de fierbinte(max 400C.) dar se poate folosi si Cuptor electric sau Gratar. Caracteristica preparatului este marinarea carnii (carne de miel, pui sau peste) într-un amestec de iaurt şi condimente.
Ingrediente:
-1kg. pulpe intregi de pui/cioconele de pui, sau se poate folosi pui intreg. Carnea trebuie sa fie curatata de piele.
-200 gr. iaurt,
-1 lingura ghimbir tocat marunt si apoi pisat,
-1 lingura usturoi pisat,
-2 lingurite boia afumata iute/dulce (de preferinta),
-1 lingurita chimen macinat,
-1 lingurita garam masala,
-¼ lingurita cardamom macinat,
-¼ lingurita scortisoara macinata,
-2 linguri ulei de masline sau de floarea-soarelui,
-2 linguri suc de lamaie/lime,
-Sare dupa gust.
Mod de preparare :
- Se spala carnea bine, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se fac cateva taieturi cu un cutit ascutit pe fiecare bucata de pui, transversal pe os, astfel incat marinata sa patrunda si in acele zone.
- Se pune iaurtul intr-un castron. Se adauga usturoi, ghimbir, toate condimentele impreuna cu suc de lamaie/lime si ulei si se amesteca bine de tot.
- Se unge carnea de pui cu mixtura de iaurt, indesand-o cat mai bine in taieturi. Se pun apoi pulpele pe un platou adanc, sau intr-un castron mare, se toarna restul de marinata peste ele si se amesteca bine. Carnea trebuie sa fie acoperita de marinata cat mai uniform. Se acopera platoul si se lasa puiul la marinat cel putin 3-4 ore sau peste noapte in frigider.
- Poti gati puiul astfel marinat direct pe gratar, Tigaie grill sau in cuptorul incins 200°C/400°F temperatura.
- Se unse Gratarul cu ulei si se asaza pe grilaj. Se prajesc pulpele pe toate parti pana carnea este gatita.
- In caz daca folosit tigaie grill, Se incingem tigaie, unsa cu un strop de ulei si prajim carnea pe toate partiile pana este gata.
- In caz daca folosit Cuptor, se aseaza carnea pe o tava si se pune in cuptor, se scoatem dupa 15 minute si se ungem cu ulei peste carnea si se introducem inapoi in cuptor pana carnea este gata.
- Se poate folosi cu orice garnitura, legume, orez, salata si sos raita (adaugati doi castraveti razuiti in 300 gr iaurt gras, frunze de menta tocata marunti, sare si piper dupa gust, si o lingura de zeama de lime).
POFTĂ BUNĂ !!!
Citiți principiile noastre de moderare aici!