De la idee la finanțare, povestea gazului din Sudul Bihorului se întinde pe mai bine de 10 ani.
[eadvert]
Fostul primar al Beiușului, consilierul județean Petru Mlendea, primarul în exercițiu Gabriel Popa, primarii de Vascău, Buntești, Lazuri de Beiuș, Pietroasa, Drăgănești au răspuns invitației gazdei, primarul de Rieni, Gheorghe Bota, pentru a participa la discuții. Totul s-a întâmplat la un an și o lună după ce ADI Gaz Sud Bihor a depus proiectul pentru a fi finanțat prin POIM/ 852/8/2.
Alte 8 comune din Bihor vor avea rețele de gaz, pe bani europeni
Săptămâna trecută, Ministerul Fondurilor Europene a dat marea veste: aceea că zona de sud a Bihorul a obținut finanțare de 20 de milioane de euro pentru proiectul depus.
„Cred că merită ca oamenii să cunoască pașii făcuți până la finanțarea acestui proiect, de la constituirea ADI Gaz Sud Bihor, până la deciziile care s-au luat și nu în ultimul rând, care sunt țintele noastre de viitor”, a explicat primarul de Rieni, Gheorghe Bota.
Primarul aflat la al patrulea mandat spune că „i s-au aprins beculețele” încă din primul mandat la primăria Rieni, din 2008, când a aflat că există gaz prin magistrala care trece prin apropiere. Au trecut 8 ani, iar în 2016 s-a lovit de un asalt al localnicilor care veneau la primărie pentru a reclama că nu sunt lemne de foc.
Gheorghe Bota spune că atunci a consultat și alți primari cu state vechi, pe cei din Lunca, Dobrești, Vașcău și a aflat că lipsa lemnelor de foc era o problemă în tot județul, nu doar la Rieni.
„Atunci s-a născut întrebarea: ce e de făcut? Care e soluția? Am început să facem tot felul de simulări, amintindu-ne că avem magistrala de gaz paralelă cu DN 76. În 2017 eram tot la nivel de idee, am avut întâlniri cu domnul ministru Anton, cu domnul Tăriceanu, au urmat deplasări la Arad, Brașov, București, Mediaș, București, dar cele mai bune informații pot să spun că le-am primit de la operatorii de gaz, care au fost corecți. Ca să fim eligibili, am făcut această asociație fiindcă trebuia să avem cât mai mulți consumatori, deoarece operatorul investea o sumă care trebuia ulterior recuperată. Acesta era principiul. În prima etapă am fost 11 comune în asociație. Trebuie să-i mulțumesc fostului primar al Beiușului, domnul Petru Mlendea, care a fost cu noi peste tot, polul de dezvoltare în acel concept era Beiușul, ceilalți gravitam în jurul lui. Am încercat să vorbim și cu alți primari, însă nu au fost atât de curajoși ca noi. Am pledat pentru faptul că ADI Gaz Sud Bihor e pentru toată lumea, chiar dacă se făceau presiuni ca într-un ADI să fie numai primari de o anumită culoare, fiindcă dădea bine atunci să apari în asemenea asociații. Gazul era o problemă pentru toată zona și este în continuare. Noi am crezut că putem câștiga un astfel de proiect, mulțumim domnului Cristian Șchiop, care a muncit pro bono”, a explicat primarul de Rieni.
Gheorghe Bota a ajuns apoi cu povestea proiectului în 2018, când a fost organizată licitația la nivel de studiu de fezabilitate. Au fost trei operatori la licitație, iar câștigător a fost GazMin. Consultantul Tiberiu Voiț spune că studiul de fezabilitate presupunea tot studiul topografic, plus proiectarea propriu-zisă. Primarul explică că o dată ce a avut câștigătorul desemnat pentru SF, acesta trebuia plătit.
Bolojan: „Nu plătesc hârtii fără finalitate!”
Administrația Pásztor Sándor promisese și exista o hotărâre de Consiliu Județean în acest sens, pentru finanțare în proporție de 50% a Studiului de Fezabilitate. Gheorghe Bota spune că încercarea de a obține banii pentru studiu – 2 milioane de lei – a fost un eșec, deoarece i s-a spus că fondurile vor fi alocate doar la finalul proiectului. ADI Gaz Sud avea deja factură emisă pentru SF. În 2020, cu studiile făcute, cu banii facturați și invocând hotărârea de Consiliu Județean, primarul de Rieni spune că s-a dus la noul șef al județului, Ilie Bolojan.
„Domnule Bota, nu plătesc hârtii fără finalitate!”, a povestit primarul de Rieni că ar fi fost răspunsul lui Ilie Bolojan la solicitarea sa.
A venit însă și sugestia de a depune proiectul pe POIM. Era momentul când se deschidea al doilea apel. Primarul spune că nu putea lua decizii de unul singur, trebuia să afle ce doresc și ceilalți primari din ADI Gaz Sud.
A fost unanimitate atunci când s-a decis să se meargă pe acest drum. Apoi a fost marea încercare. Se punea problema cine depune proiectul, ce localități vor beneficia de gaz, pentru a exista șanse ca proiectul să fie câștigător. Dacă intra în proiect și Beiușul, de exemplu, care e oraș geotermal în proporție de 80%, se încărcau costurile cu refacerea infrastructurii.
Șeful Primăriei Rieni spune că 40% din valoarea proiectului e dată de astfel de costuri. La țară nu se pune problema de a reface infrastructura, deoarece lucrările au loc pe terenuri agricole, cu precădere, dar la Beiuș trebuiau refăcute străzi, trotuare. Cu ajutorul proiectanților, a fost decupat traseul câștigător: Rieni – Lazuri de Beiuș – Drăgănești – Buntești – Pietroasa.
Gheorghe Bota a povestit că au urmat întâlniri cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, după care „a venit o perioadă cruntă pentru proiectant, au fost oameni care au lucrat zi și noapte, fără exagerare: Tiberiu Voiț – Zoom Consult Team, Sebestyen Kingo – Eurogecon, Mihai Atitieni – GazMind. E adevărat că Ilie Bolojan ne-a promis că face tot ce trebuie ca să ne ajute și s-a ținut de cuvânt, fiindcă au urmat apoi vestitele avize de la Mediu, Transgaz. Noi am lucrat sub presiune, termenul de depunere a fost prelungit și cred că nu e corect, fiindcă noi am fost depunctați cu 0,5 puncte pentru că lipsea un CV. Așa a trecut un an și o lună, evaluatorii proiectelor au fost din Franța, a venit pandemia, unii ne sfătuiau să uităm proiectul, că e mort, să mergem pe Anghel Saligny. Apoi a venit marea veste, că am primit finanțarea”, a spus primarul Bota.
Acesta a vorbit și despre faptul că branșamentele sunt eligibile prin proiect și despre costurile care le implică pentru o gospodărie introducerea gazului.
„Cel mai mare cost e centrala, cam 3.500 de lei pentru 37 kW, care duce o locuință normală”. Toți primarii prezenți au vorbit despre o scădere viitoare a prețului la gaz, pe fondul facturilor foarte mari înregistrate recent. Nici prețul lemnelor nu e neglijabil, acesta fiind estimat la 5.000 lei/mc. Gheorghe Bota a pledat pentru gaz, în condițiile în care acesta aduce confort în gospodării și face zona mai atractivă pentru investitori. „Trebuie însă să vedem cum va funcționa în continuare ADI Gaz Sud și să vedem care sunt soluțiile de finanțare pentru comunele care nu au fost cuprinse în acest proiect”, a spus primarul Bota.
Soluția lui Cseke
Cu câteva ore înainte de conferința de presă de la Rieni, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunța că a publicat ordinul privind dezvoltarea rețelelor de gaze prin Programul Anghel Saligny.
„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanțate din Programul Național de Investiții Anghel Saligny”, a anunțat ministrul Cseke Attila. „Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze. Pentru rețeaua de apă, canal și drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanțare de la 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiții, pe care le vom finanța prin Programul Anghel Saligny”, a declarat Cseke Attila.
MDLPA a elaborat încă din luna septembrie 2021, proiectul de ordin comun publicat pe 7 ianuarie 2022, ale cărui prevederi urmează să fie completate cu anexele privind caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții, respectiv indicatorii tehnici specifici categoriei de investiții prevăzute în Ordonanța de urgență nr. 95/2021, care aprobă Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Ministrul Cseke Attila a amintit că prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, Guvernul asigură o finanțare în valoare de 7,5 miliarde de lei pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de gaze naturale. Programul permite finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea acestora, precum și modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.
A fost publicat și ordinul comun privind standardul de cost pentru rețelele de gaze, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 954/6.10.2021, care este același cu cel aprobat pentru investițiile din fonduri europene și se actualizează anual, folosind indicatori statistici diseminați de Institutul Național de Statistică. Potențialii beneficiari ai programului vor putea depune solicitările de finanțare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței pentru aprobarea Programului Anghel Saligny.
Selectarea obiectivelor de investiții se va face conform criteriilor stabilite prin aceleași norme. Ulterior aprobării listelor cu obiectivele de investiții, beneficiarii vor trimite eventualele documente suplimentare necesare, iar după încheierea contractelor de finanțare, beneficiarii pot solicita din partea MDLPA decontarea sumelor necesare.
Proiectul ADI Gaz Sud Bihor în date tehnice:
-conducte racord magistrală – stații de reglare-măsurare PN 40, DN 100 mm în lungime de 25 m
-stație de reglare-măsurare de 5.000 mc/h, care va asigura debitul pentru: Rieni, Lazuri de Beiuș, Drăgănești, Buntești, Pietroasa
-SRM Cusuiuș se va amplasa pe un teren aparținând comunei Lazuri de Beiuș
-realocarea unei rețele de distribuție de gaze naturale de medie presiune în: Chișcău, Cociuba Mică, Gurani, Pietroasa, Valea de Jos, Sudrigiu, Rieni, Petrileni, Ghighișeni, Cucuceni, Buntești, Brădet, Lelești, Poienii de Jos, Poienii de Sus, Stâncești, Dumbrăvani, Mizieș, Livada Beiușului, Grădinari, Drăgănești, Păntășești, Păcălești, Șebiș, Tigăneștii de Beiuș, Beșlejeni, Lazuri de Beiuș, Cusuiuș, Băleni, Hinchiriș, în lungime de 114.836 m
-branșamente și posturi de reglare-măsurare a gazelor naturale echipate cu contoare inteligente pentru gestionarea și monitorizarea consumului de gaze: 3.349 de bucăți.
Trimite articolul
XGazul costã mult. Instalaţia unui loc de consum costã mult. Faceţi puncte termice pe gaz pe strãzi, cartiere?
Finanţate prin… Cu forţa? Votul, vântul.
Daca a participat si Porce de la Cou, e clar, nu se face nimic. Sa-l lase el pe Fa’bean fara posibilitatwa de a fura lemne? Sa moara trepaduaii lui de foame ca nu mai pot vinde la negru lemnele exploatate pe hartie pt locuitorii orasului? Mai Bota, tu nu stii nici acum cu cine te aduni?
Haloooooo? STEIU??????
Iar se doarme in ultima banca?nimic.nimic ca de obicei?
numa piatra cubica fara rost?
-
Și străzi pietonalizate aiurea printre blocuri unde nu circulă nici un pieton, iar eu cu mașina am avut nevoie să mă uit prin satelit să văd pe unde pot ieși dintre blocuri, că tot am dat în curte înfundată.
Ati omis sa treceti Sanmartinul, ce mai degetata comuna de pe planeta! Saraci cica au fost sabotati
O să vadă primarii și cei care se vor racorda la gaz când va trebui să scoată mii sau zeci de mii de lei pe luna pentru încălzire o să regrete că sau racordat. Actualele preturi la gaze sunt de nesuportat pentru cei cu venituri mici și medii fiind accesibile doar pentru cei cu venituri f. mari. Aceasta majorare a prețului gazului este o tâlhărie a guvernanților și ANRE, ANPC și a furnizorilor, așa ceva numai în România se poate întâmpla, ministrul popescu da vina pe putin că a scumpit gazul ceea ce denotă reaua lui intenție de a scumpii gazul deoarece noi importam circa 20% din gazul consumat, iar unii idioți spun că a crescut prețul în toată Europa da dar maxim s-a dublat, nu că la noi scumpiri de 800-900% făcut de unii furnizori tâlhari care profită de măsurile idioate de liberalizare a prețurilor mai bune zis de tâlhărie și jaf la adresa consumatorilor.
Da de ce nu se merge pe principi6 panourilor fotovoltaice?
-
Ca nu se face profit asa mare. Politica Bolo PNL e sa taxam maxim pt orice. Profit cat mai mare, facturi astronomice pe spatele celor multi, iar cei putini ce conduc sa obtina profitu. Energia verde la final nu aduce profit mare. Nu e rentabil
-
👍👍👍
-
Lemnele 5000 lei/mc ?!?
Bai frate, 5000 lei,/mc de lemne? Cine a scris articolul este prost grămadă…
Plus multe alte tâmpenii. Că nu sunt lemne de foc…o altă prostie. Bani sa fie, că lemne sunt. 250 lei,/metru ster.
Mă rog, jurnalist făcut la apelul bocancilor.
Daca nu exprimati metri astia in mlimetri ca sa fie mai multi, nu ati facut nimic !
m…da raportarea asa in metri suna mult mai bine ca si in KM 🙂 🙂