Oradea este gazda adunării generale a Reţelei Art Nouveau din acest an, în intervalul 6-8 mai, ocazie cu care conducerea organizaţiei europene a vizitat patrimoniul arhitectural local.
Oradea e singurul oraş românesc care face parte din această reţea, Timişoara este în discuţii avansate pentru aderare.
La conferinţa organizată marți au participat preşedintele Reţelei Art Nouveau – Théo Huguenin-Elie, primarul oraşului elveţian La-Chaux-de-Fonds, viceprimarul Forin Birta, Adriana Lipoveanu – adjunct în Instituţia Arhitectului Şef, Angela Lupşea – directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor dar şi experta Ramona Novicov, critic de artă şi ghid pentru oaspeţii străini cu ocazia descinderii acestora în Oradea.
Viceprimarul Birta a salutat prezența la Oradea celor peste 20 de specialiști europeni.
Prezentând reţeaua pe care o conduce, preşedintele Huguenin-Elie a precizat că aceasta este un fel de depozitar şi promotor atât pentru oraşele incluse cât şi pentru diversele ramuri ale curentului Art Nouveau, individualizate de-a lungul şi de-a latul Europei, în funcţie de evoluţiile locale – Jugendstil în Germania, Secession în Austria, Modernism în Spania, Horta în Bruxelles şi altele. „Este excepţional că la Oradea se regăsesc toate aceste stiluri, de la arta geometrică, la Vernacular, sau lovitura de bici. A doua particularitate a Oradiei este densitatea de imobile Art Nouveau, practic nu poţi face face doi, trei paşi fără să întâlneşti acest stil. În Oradea, în următorii ani, provocarea va fi de a conserva şi restaura acest patrimoniu”, a spus preşedintele reţelei, punctând rolul Primăriei în acest demers. Théo Huguenin-Elie s-a arătat impresionat de prestaţia Ramonei Novicov şi a anunţat că orădeanca a fost cooptată în comitetul ştiinţific al Reţelei.
Excelenţă şi prudenţă
Chestionat pe tema calităţii lucrărilor de reabilitare a patrimoniului arhitectural prestate în Oradea, preşedintele Huguenin-Elie a reamintit bogăţia patrimoniului şi extraordinara concentrare a acestuia: „este vizibil efortul de restaurare a acestor clădiri. În unele cazuri am constatat că restaurarea a fost realizată excepţional. În altele, însă, intervenţia merge cam departe. Trebuie prudenţă în abordarea acestor clădiri. Global, e remarcabil efortul pentru reabilitare şi conservare”.
El a mai arătat că, la nivel european, nu există o criză în ceea ce priveşte mâna de lucru înalt specializată, garanta unei intervenţii fericite la aceste faţade centenare. „Sunt mulţi artizani implicaţi. Cel mai important lucru este să intre în acest demers proprietarii de imobile şi autorităţile locale”, consideră el.
A mărturisit, în final, şi că i-a „picat cu tronc” impunătorul imobil de la intersecţia străzilor Libertăţii cu Iosif Vulcan, care expune impresionante lucrări în lemn şi o bogată varietate de materiale îmbinate armonios într-un stil Art Nouveau de inspiraţie nordică. A observat şi starea deplorabilă în care se află acesta. A primit un scurt răspuns de la vicele Birta – casa are proiectul de reabilitare finalizat şi este propusă şi pentru clasarea ca monument de arhitectură.
Reţeaua Art Nouveau
Alesund – Norvegia
Aveiro – Portugalia
Bad Nauheim – Germania
Barcelona – Spania
Bruxelles – Belgia
Budapesta – Ungaria
Darmstadt – Germania
Glasgow – Scoția/UK
La Chaux-de-Fonds – Elveția
Havana – Cuba
Ljubljana – Slovenia
Melilla – oraș autonom spaniol din Africa
Nancy – Franța
Oradea – România
Regiunea Lombadia – Italia
Riga – Letonia
Subotica – Serbia
Szeged – Ungaria
Terrassa – Spania
Viena – Austria
Citiți principiile noastre de moderare aici!