Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că, în cursul anului 2015, un bărbat de 54 de ani, din Turcia, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu un cetățean maghiar de 43 de ani, în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranți (cetățeni sirieni) și trecere frauduloasă a frontierei de stat. Ulterior, la gruparea infracțională au aderat alți trei bărbați din Siria, șapte persoane din județul Bihor și două persoane din județul Arad, care au sprijinit activitatea infracțională a grupării sub diferite forme.
„Grupul infracţional organizat era bine structurat, fiecare membru având un rol bine definit în desfășurarea activităților infractionale. Astfel, liderul grupării infracționale este bănuit că ar fi coordonat, atât direct, cât şi prin intermediul cetățeanului maghiar și a unui cetățean român, activitatea infracţională a membrilor grupului care se ocupau cu transportarea, cazarea și căluzirea peste frontiera de stat a României a migranților. Odată ajunși ilegal în Ungaria, migranții erau preluati de alți membri ai grupării și transportați până la destinație în diferite țări ale Uniunii Europene”, potrivit IPJ Bihor.
Totodată, cetățeanul turc care coordona gruparea infracțională este bănuit că s-ar fi ocupat și de racolarea migranților de origine siriană, cărora le asigura cazarea și transportul pe teritoriul României.
Acesta este bănuit că ar fi încasat sume cuprinse între 8.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant căruia i-a facilitat transportul până în țări ale Uniunii Europene.
În urma probatoriului administrat în cauză, prin rechizitoriul întocmit la sfârșitul lunii decembrie 2015, procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a celor 14 membrii ai grupării infracționale, bănuiți de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Pentru documentarea activităţii infracţionale a celor în cauză, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au cooperat cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
Dacă vor fi găsiți vinovați, cei în cauză riscă o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 3 şi 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!