Vineri, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor au destructurat o grupare infracţională ai cărei membri facilitau obţinerea de credite pentru nevoi personale cu documente falsificate. Gruparea era formată din patru persoane, respectiv B.A.B.(24 ani), S.M.R.(26 ani), B.A.D.(53 ani) şi M.M.(45 ani), toţi din Oradea. Cei patru sunt suspectaţi că, în cursul anului 2012, ar fi solicitat şi obţinut prin intermediul unor persoane cu o situaţie materială precară mai multe credite pentru nevoi personale de la patru unităţi bancare din Municipiul Oradea.
Bine puşi la punct
Membrii grupării se prezentau la unităţile bancare cu persoanele în numele cărora solicitau creditele, iar după aprobarea creditelor şi obţinerea banilor, le înmânau solicitanţilor o sumă infimă de bani, pentru aşa zisele prestări de servicii. De asemenea, membrii grupării infracţionale sunt bănuiţi că ar fi achiziţionat de la două magazine din Oradea, tot prin intermediul unor persoane, diverse produse cu plata în rate, care ulterior nu au mai fost rambursate. Bunurile respective erau vândute, iar sumele de bani împărţite cu solicitanţii. Existau cazuri când solicitanţii erau anunţaţi în mod eronat de către membrii grupării infracţionale că achiziţionarea de produse în rate nu a fost aprobată, cazuri în care bunurile erau valorificate în special la casele de amanet, iar banii obţinuţi astfel însuşiţi în totalitate de suspecţi. Prejudiciul total provocat astfel este de 160.000 lei.
Percheziţii relevante
Vineri, au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare pe raza municipiului, în urma cărora poliţiştii de investigare a fraudelor au descoperit o parte din bunurile achiziţionate din magazinele orădene, diverse înscrisuri falsificate, precum cupoane de pensie, facturi de utilităţi, adeverinţe de încadrare în muncă, decizii de invaliditate. Doi dintre suspecţi, respectiv B.A.R. şi S.M.R. au fost reţinuţi de în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Bihor pentru o perioadă de 24 de ore, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au luat faţă de aceştia măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 29 de zile. „Cercetările în cauză continuă pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a suspecţilor şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului” precizează comisar Alina Dinu, din cadrul IPJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!