Facultatea de Medicinăşi Farmacie şi Facultatea de Arte Vizuale din Oradea are prea multe cadre didactice raportat la numărul de studenţi. Acest lucru a dus deficite bugetare lunare de 432.821 de lei, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv 41,74% din totalul deficitului lunar realizat de cele 13 facultăţi cu situaţie financiară similară, şi 104.882 de lei, la Facultatea de Arte Vizuale.
„Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea a acumulat de-a lungul celor aproximativ zece ani unele dezechilibre referitoare în special la numărul mult prea mare al personalului didactic şi nedidactic, raportat la numărul de studenţi, precum şi la volumul mare al cheltuielilor, în special al celor referitoare la salarii, faţă de veniturile posibil de realizat. Din această cauză, UO este în situaţia de a aplica prevederile articolului 65, alin. 1 şi 2 din Codul Muncii, referitoare la concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului. În această situaţie se găseşte o parte din personalul didactic al FMF, deoarece unele locuri de muncă urmează să fie desfiinţate ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii”, a declarat rectorul UO, Cornel Antal.
Potrivit acestuia, la Facultatea de Medicină şi Farmacie sunt în jur de 450 de cadre didactice la un număr de 3.500 de studenţi, în timp ce la Facultatea de Arte Vizuale există 43 de cadre didactice la 220 de studenţi.
Posturi inventate
„La Facultatea de Protecţia Mediului sunt mai mulţi studenţi decât FMF, iar aici predau în jur de 130 de cadre didactice”, a precizat rectorul Cornel Antal, accentuând că acest lucru nu i se pare normal, mai ales că – potrivit rectorului Antal – „la Facultatea de Medicină şi Farmacie, pe vremea fostului decan Mircea Ifrim, au fost inventate posturi pentru anumite persoane, inslusiv pentru soţia acestuia”.
„Pentru aceasta s-a inventat disciplina «medicină tradiţională», o disciplină care nu există la nicio facultate de Medicină din România. La Facultatea de Arte Vizuale un medic predă «Anatomie». Probabil postul a fost creat pentru acel medic”, a exemplificat Cornel Antal.
Plan de restructurare
Senatul Universităţii din Oradea a solicitat celor două facultăţi elaborarea unui plan de restructurare, care trebuie să cuprindă: elaborarea statelor de funcţii pentru anul universitar 2010-2011, prin adaptarea acestora la cerinţele ARACIS, numărul de posturi care urmează să fie reduse şi criterii pe baza cărora se va proceda aceasta, anexele cu posturile didactice ce urmează să fie desfiinţate şi numele cadrelor didactice ce urmează a fi disponibilizate. Persoanele a căror posturi urmează să fie desfiinţate din organigrama facultăţii sau statele de funcţii ale facultăţilor urmează să primească alte posturi vacante din structura UO, compatibile cu pregătirea lor profesională. Dacă nu există astfel de posturi, cadrele didactice vor fi concediate.
„La ambele facultăţi au prioritate profesorii şi conferenţiarii, în primul rând titularii, apoi cei care au obţinut titlul de doctor şi cei cu rezultate bune la evaluarea individuală. Departajarea va fi în funcţie de performanţele cadrelor didactice”, a mai declarat rectorul Antal. Acesta a spus că deocamdată nu poate estima numărul cadrelor didactice vizate, însă a asigurat că acesta se va şti în data de 2 august.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!