Imobilul conacului Otomani a fost restaurat ca urmare a unui proiect al Primăriei Sălacea, în parteneriat cu Gyula în valoare de o jumătate de milion de euro. Acum se lucrează la tunelul-pivniţă de 133 de metri şi la fostele grajduri. Lucrările de restaurare ce trebuiau să înceapă în mai se vor finaliza în această toamnă. Conacul, în stil baroc, oferă deja un punct de atracţie turistică zonei.
De-altfel, lucrările care au loc acum au ca scop tocmai dezvoltarea turismului rural. În jurul conacului şi al pivniţelor s-au născut legende, ceea ce îl face şi mai atractiv. La începutul secolului al XVIII, locuia în Debrecen, un nobil pe nume Komaromi. Nobilul era cel mai bogat om din oraș. La un moment dat, el și-a dorit o locuință pe măsura rangului său.
Conform legendei, Komaromi a cumpărat de la famila Berna un domeniu întins în Otomani, unde în mijlocul unei păduri a construit conacul care-i poartă numele. Construcția se bucura de un parc dendrologic cu arbori aduși din America, de gradjuri şi de un tunel imens la capătul căruia se afla fântâna ce alimenta conacul cu apă. În 1723, nepotul nobilului Komaromi se instalează aici, iar conacul devine centrul economic principal al familiei. De-a lungul timpului are mai mulţi proprietari, iar în perioda comunismului intră într-un proces de degradare. Reabilitarea este greoaie, deoparece intervenţiile în construcţie sunt posibile doar cu unelte de mână, iar deasupra fostelor grajduri au crescut copaci. Restaurarea presupune folosirea cărămizilor care inițial au fost scoase din structura construcției, iar în cazul parcului, planurile originale indică faptul că la amenajare s-a avut în vederea proiectarea iluminatului ambiental, alei forestiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!