Ultima intervenţie la clădire s-a făcut în urmă cu 50 de ani. Lucrările începute anul trecut se vor întinde până în 2020, iar valoarea acestora este de aproximativ 28 milioane de lei. Iniţial, s-a dorit ca finanţarea lucrărilor să se facă din fonduri europene, dar în cele din urmă banii necesari reabilitării au fost alocaţi de Guvernul Ungariei. „Ne dorim ca orădenii să aibă contact cu ceea ce se întâmplă la Palatul Baroc, să poată urmări transformarea imobilului”, a promis de mai multe ori episcopul Böcskei László. Consecvent cu această promisiune, Excelenţa Sa, periodic, prezintă stadiul lucrărilor efectuate la imobil.
Reabilitarea şi refuncţionalizarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea a ocazionat o vizită în şantier a episcopului Böcskei László, însoţit de proiectantul general Emődi Tamás, de managerul proiectului Matuz Zsolt şi de mass-media. Au fost trecute în revistă lucrările efectuate începând din 15 decembrie şi până acum. Totul a început cu curăţenia efectuată la subsol, unde au fost descoperite butoaie de vin cu sigla Vinalcool, unul dintre acestea de dimensiuni impresionante – 20.000 litri. Prezenţa acestora e explicată prin faptul că Vinalcool a închiriat subsolul fostului Muzeu al Ţării Crişurilor timp de un sfert de secol, începând cu anii 70. Cum butoaiele nu mai pot fi refolosite, ele vor fi dezmembrate, iar lemnul lor se va regăsi în elemente de pardoseală.
În această perioadă a fost pregătit, tot la subsol, spaţiul pentru puțul liftului, au fost îndepărtate instalaţiile vechi şi tencuiala, au fost înlocuite cărămizile distruse, au fost injectate fisurile cu mortar din var hidraulic. În viitor, subsolul va fi deschis publicului, boltele şi arcadele sale deosebite fiind astfel valorificate, spaţiul putând constitui locul de desfăşurare a unor evenimente. „În subsol am procedat la descongestionarea subsolului, demontarea construcțiilor parazitare, îndepărtarea instalațiilor învechite, îndepărtarea tencuielii nerespirante, injectarea fisurilor cu mortar din var hidraulic, înlocuirea cărămizilor macerate din zidărie, pregătirea spațiului pentru puțul liftului”, a făcut un bilanţ responsabilul de comunicare Cristian Micaci.
La aripa sudică a clădirii s-a trecut la montarea de schele, demolări la nivelul șarpantelor, îndepărtarea învelitorii din țiglă și înlocuirea pieselor degradate.
Ca şi castelele din Franţa
Din perspectiva proiectantului general Emődi Tamás, şarpanta este porţiunea cea mai complexă din punct de vedere al intervenţiei. „În această zonă nu s-a intervenit decât într-o mică măsură la reabilitarea dintre 1966-1970. E probabil cea mai mare şarpantă barocă din ţară. 75-80% din şarpantă îşi păstrează structura originală, concepută de meşterii austrieci şi germani în secolul al XVIII-lea”, spune arhitectul. „Concepția spațială și structura Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, configurația planimetrică în forma de U, cu un cour d’honneur, are la bază tipologia castelelor franceze, ajunsă la Oradea pe filieră austriacă. În decursul timpurilor, monumentul ridicat între anii 1762-1776 și-a păstrat volumetria, amploarea și complexitatea, suferind relativ puține intervenții. Starea tehnică globală a clădirii este mulțumitoare, însă ținând cont de faptul că de la ultima intervenție de mare anvergură au trecut aproape 50 de ani, sunt necesare reabilitarea arhitecturală, consolidarea structurii clădirii, refacerea și modernizarea instalațiilor (electrice, sanitare și termice), lucrări care pregătesc și susțin introducerea noilor funcțiuni. Vor fi realizate astfel zone multifuncționale pentru sectoare culturale și creative (patrimoniu, arhitectură, arte), iar în mai mică parte spații administrative ale episcopiei”, apreciază Cristian Micaci.
Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice au anunţat că au demarat lucrările de restaurare a componentelor artistice: sondaje de parament la ancadramentele de piatră ale ferestrelor, lucrări de cercetare, conservare și restaurare a picturilor murale în mai multe săli de la etajul I. Cu acest prilej, au fost descoperite deasupra unor uşi două picturi care redau peisaje portuare, cu bărci. Managerul general anticipează că la etajul I, acolo unde în secolul al XVIII-lea a fost amenajat apartamentul regal, cu ocazia unei vizite de la curtea imperială a Mariei Tereza, este posibil să mai fie descoperite picturi.
Lucrările vor continua la nivelul acoperişului şi în interiorul clădirii. Vor fi refăcute instalaţiile electrice, sanitare şi termice, vor fi reabilitate complet şi faţadele Palatului Baroc. În tot acest timp vor fi pregătite spaţiile care vor folosi destinaţiei viitoare a imobilului, care e prevăzut cu spaţii expoziţionale, unde vor fi văzute obiecte de patrimoniu ale Episcopiei Romano-Catolice, săli de conferinţe şi săli de evenimente, laboratoare şi ateliere destinate tinerilor.
Execuția lucrărilor de reabilitare totală se va extinde pe o durată de 3 ani, în anul 2018 fiind planificată reabilitarea integrală a fațadelor clădirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!