Proiectul „Promovarea moştenirii culturale comune – Revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdú-Bihar – Bihor ” a fost lansat marţi la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”. La eveniment au participat: directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Miriaşan, şefa Cancelariei prefectului, Claudia Timofte, primarul de Kismarja Szucs Laszlo, viceprimarul de Auşeu, Ancuţa Şchiop, directorul Muzeului Ţării Crişurilor , Aurel Chiriac, specialişti, arhitecţi şi nu în ultimul rând secretarul general adjunct din Ministerul Culturii, Luminiţa Constantin.
Să adoptăm monumente
În speach-ul său, reprezentanta Bucureştiului a ţinut să spună că Direcţia de Cultură Bihor este printre „puţinii câştigători ai unui proiect european ” şi că pentru acest fapt „sunt mândră de voi ”. Totodată, Luminiţa Constantinescu a ţint să lanseze de la Oradea avertismentul ca pentru perioada 20014-2020 „să nu repetăm aventura din perioada 2007-2013 când banii eurpeni au trecut pe lângă noi. Consideră că ar trebui să lansăm un Program Operaţional Sectorial în Cultură pe două axe: patrimoniu şi industrii creative. Nicăieri în Europa nu se dau bani pe proiecte în Cultură, ci se dau pe aceste axe. Cred că Direcţiile de Cultură ar trebui să se implice şi în educaţia permanentă şi mă gândesc de la problematica dezalcoolizării şi până la scoaterea jocurilor de noroc. Ceea ce sper însă este că la finalul acestui proiect să vedem că două biserici din România au fost beneficiarele unui astfel de proiect. ”, a precizat secretarul general adjunct din Ministerul Culturii. Luminiţa Constantinescu a âinut apoi să spună că administraţiile locale, aşa cum au politici de adopţii pentru câinii comunitari ar trebui să adopte şi monumente, cu scopul de a participa activ la restaurarea lor.
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013 şi are ca obiectiv general: Dezvoltarea turismului cultural in zonele rurale din Euroregiunea Hajdú-Bihar – Bihor şi întărirea turismului cultural transfrontalier. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor este partener principal în proiect, iar Fundaţia Gyermekeinkert din comuna Kismarja (Ungaria) şi Parohia Ortodoxă Hotar, respectiv Parohia Ortodoxă Gheghie sunt parteneri în proiect. Directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi spune că cele două părţi urmăresc prin acest proiect reabilitarea a patru monumente de patrimoniu: biserica de lemn din Gheghie (1714), biserica de lemn din Hotar (1714), refuncţionalizarea vechiului grânar în Muzeul Bocskai,refuncţionalizarea anexei vechiului grânar în ateliere meşteşugăreşti, dar şi creşterea numărului de turişti prin introducerea în circuitul turistic a celor patru monumente reabilitate şi mai apoi, creşterea competitivităţii economice ca urmare a dezvoltării turismului.Proiectul se desfăşoară în perioada: 01.01.2013 – 31.12.2014 şi dispune de un buget de 842.314 Euro din care 294.398 Euro reprezintă bugetul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a Parohiilor ortodoxe Gheghie şi Hotar. Directorul Lucian Silaghi a explicat de ce instituţia pe care o conduce a ales să restaureze cele două biserici de lemn.
„Bihorul are 435 de monumente clasate în patrimoniu, 170 dintre acestea sunt situri arheologice, 30 sunt monumente, 2 sunt ansambluri urbane, 233 sunt imobile civile şi ecleziastice, 60 dintre acestea sunt biserici, din care 15 biserici sunt de categoria A , adică de importanţă naţională. Bisericile din Hotar şi Gheghie sunt de importanţă naţională. Un alt argument a fost continuitatea , în sensul că cei care au condusă Direcţia înaintea mea au scris în rapoarte că cele două biserici sunt cele mai vulnerabile. Deci era necesară intervenţia ”, a argumentat şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor. Arhitectul Cristian Puşcaş a vorbita apoi despre faptul că „o biserică nu este o biserică-obiect, ci este o biserică noţiune. Biserica din Hotar este reprezentativă cu adevărat pentru identitatea culturală a acestui spaţiu geografic. Chiar dacă unii ar putea să spună că toate bisericile din lemn artă la fel, nu este aşa: fiecare biserică din lemn are în spate o istorie, o comunitate, o poveste şi tradiţii, aşa că avem o mare responsabilitate. Cu academicianismul din noui nu vom face însă nimic dacă nu atragem şi comunităţile să reconsţientizăm importanţa acestor bunuri patrimoniale”, a spus arhitectul.
Fact Box:
Rezultate scontate :
-Patru monumente de patrimoniu reabilitate:
-Biserica de lemn din Gheghie (1714)
-Biserica de lemn din Hotar (1714)
-Refuncţionalizarea vechiului grânar în Muzeul Bocskai
-Refuncţionalizarea anexei vechiului grânar în ateliere meşteşugăreşti
– Realizarea unui studiu de marketing turistic al zonei rurale
– Realizarea unui ghid de bune practici în reabilitarea monumentelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!