10 milioane de euro au fost promiși pentru a readuce Lacul Pețea la viață. Proiectul privind restaurarea Lacului cu nuferi din Băile 1 Mai bate pasul pe loc. „Abia în aceste zile, Agenția Națională pentru Arii Protejate a reușit să iasă din incertitudinea lui «a fi sau a nu fi», deoarece a fost contestată, iar acum au ultimul termen la Curte”, explică primarul de Sânmartin Cristian Laza care nu a putut semna parteneriatul cu ANAP ca urmare a proceselor aflate pe rol ce vizau însăși funcționarea instituției.
Pentru a demara restaurarea Lacului Pețea, care conform estimării președintelui Agenției Naționale pentru Arii Protejate, Adi Croitoru ar fi urmat să fie redat publicului în maxim 5 ani, primarul speră că situația va evolua favorabil după ce ANAP „a rămas în picioare”.Restaurarea Lacului Pețea a fost prezentată în aprilie, la Oradea, de către președintele Adi Croitoru, drept un proiect „spectaculos, tehnic, provocator”, care urma să fie implementat pe durata a 3 ani.
„Lacul Pețea va fi un indicator de seamă despre ceea ce se întâmplă cu apa termală, iar când va fi refăcut, vom ști exact cum stăm…Cu siguranță, Lacul Pețea va fi un model de rezolvare a unei astfel de situații”, anticipa șefa ANAP în aprilie. În perioada care a trecut, situația a evoluat în ceea ce privește locul de muncă al angajaților nou înființatei instituții.
Angajații ANAP sunt găzduiți de Primăria Sânmartin, după ce ei au avut, inițial, un birou în cadrul Prefecturii Bihor. Prin înființarea acestei agenții, custozii, în special ONG-uri au fost eliminați din ariile protejate.
Trimite articolul
Xcine naiba te poate da in judecata cand vrei sa restaurezi un lac termal natural, adica sa o readuci in starea ei initiala ?!