Ordonanţa „lăcomiei”, OUG 114/2018, publicată în Monitorul Oficial al României din 29.12.2018, dă o lovitură puternică hotelurilor, restaurantelor, firmelor de catering şi celor care organizează evenimente. Acestea nu vor mai putea folosi zilieri.
Potrivit actului normativ amintit, care modifică legea zilierilor, „munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată: a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe – diviziunea 01; b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02; c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03”.
„Această modificare va crea dificultăţi pentru sălile de evenimente. Multe dintre acestea au activitate doar în weekend, când organizează nunţi sau altfel de evenimente şi nu îşi permit să angajeze ospătari. Dar cum este românul inventiv, vor găsi o poertiţă a legii şi cred că se vor descurca”, este de părere Andreea Ionescu, organizator de evenimente.
Modificări
Şi în domeniile unde se acceptă munca cu zilieri, „O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic”.
Aceasta este o altă lovitură dată celor care folosesc ciobani sau păstori. Tot legea amintită vine şi cu soluţia: „Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea prevăzută la alin. (7), acesta poate fi utilizat pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată”.
În concluzie, ciobanii trebuie încadraţi cu contract de muncă.
Sancţiuni pentru zilieri
Dacă până anul trecut erau sancţionaţi doar beneficiarii muncii cu zilieri în cazul nerespectării legii, de anul acesta vor fi sancţionaţi şi zilierii. „Nerespectarea de către zilier a prevederilor art. 4 alin. (6) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei. Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, se precizează în OUG 114/2018.
Specialiştii în domeniul legislaţiei muncii sunt de părere că aceste modificări ar putea să ducă la creşterea fenomenului de muncă la negru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!