Proiectul de lege a primit 249 de voturi „pentru“ în Camera Deputaților, care este for decizional, și urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis. Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare.
[eadvert]
Deși inițiatorii susțin că este o practică normală în toate țările europene și că nu va afecta veniturile companiilor care comercializează apă îmbuteliată și nici proprietarii localurilor, aceștia din urmă sunt sceptici cu privire la noua lege.
„Vă dați seama ce se va întâmpla vara când se bea foarte multă apă? Sigur că vor fi afectați mai tare cei care îmbuteliază apa. Noi mai puțin. Pentru noi, însă, vor fi investiții în plus în filtrele de apă. Undeva în jur de 1.000 de euro, am calculat noi. Nu este o sumă foarte mare. Nu poți să îi dai clientului apă de la robinet“, spune Sergiu, managerul unui restaurant din Oradea.
„Noi chiar suntem în proces de achiziționare a unui astfel de echipament de filtrare. Cel mai probabil, în vară va fi deja montat. Am decis să ne punem filtru tocmai din respect pentru client, pentru că atunci când servește o cafea, să îi putem oferi apa din partea casei“, spune proprietarul unei cafenele.
Clienți sceptici
Părerile despre noua lege sunt împărțite și printre clienți. „Nu știu ce să zic. Românul e inventiv. În loc să investească, va găsi el o soluție să o scoată la capăt. Așa ne trezim că bem apă de la robinet. Eu unul, nu mai beau apă de la robinet de ani de zile. Nu am de gând să beau, acum, la restaurant. Cel mai probabil, îmi voi cumpăra apă în continuare“, ne-a declarat un orădean.
Alții, în schimb, sunt de părere că este o idee foarte bună. „Era cazul. În străinătate acest lucru se întâmplă ce ani buni. Nu cred că își permite cineva să te aștepte la un restaurant cu apă de la robinet… În plus, cel mai probabil că autoritățile vor controla dacă apa este potabilă sau nu“, spune Alexandra.
„În multe țări se oferă gratis de mai mulți ani. Mi se pare și normal. Anul trecut, am fost cazat la un hotel din Belgia și erau dozatoare de apă și recipiente de sticlă la fiecare etaj“, declară Florin.
Ce spune OG nr.7/2023
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman a fost inițiat de către Guvern, adoptat de Senat în 20 martie 2023 și un an mai târziu, la 19 martie 2024, de Camera Deputaților.
Conform proiectului, apa destinată consumului uman/apă potabilă este definită drept „orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr-o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman“.
Vor avea obligația de a furniza, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet:
- autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora,
- operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii,
- angajatorul pentru angajați.
Totodată, dacă legea va fi aprobată, autoritățile publice și firmele de alimentație publică (baruri, restaurante, cafenele, cantine) vor avea obligația să afișeze într-un loc accesibil și vizibil publicului următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.
Trimite articolul
XSi cei de la case sa ofere cazare gratuita la turisti. Altfel vor fi demolati. Orasul are nevoie de votanti ca mine, eu reprezint votantul tipic, cel mai inteligent
-
Sandu2100 cel mai modest votant al diavolului sprâncenat.
-
Sandu,vezi că te “vizitează” cumnații.Din partea soției.
-
2, stai jos ca nu ai invatat nimic
-
In general nu prea intelegi ce citesti,este?Nu prea stii nici ce cauti in propria viata,este?Indiferent ce,doar sa fii contra,este?
Vezi sa nu…
PMO a desfiintat toate tasnitorile din oras pe motiv ca nu era eficient sa dai apa oamenilor, ideea fixa a iliotului.
“Restaurantele, barurile, primăriile și firmele din Oradea, obligate să ofere gratuit apă potabilă” câte primării sunt in Oradea?
Sandu2100 cel mai modest votant al diavolului sprâncenat.
Încep să se plângă patronii de parcă ar fi mare lucru sa ofere clienților apa de băut cum se întâmplă în toată Europa, rușine să vă fie, voi care trăiți după clienți care va țin afacerea altfel a-ți da faliment și vă plângeți că trebuie să le oferiți apa care va costacativa bani.
Mesaj pentru patronii zgarcomani: mai nenorocitilor, ati uitat cand in pandemie mai ca nu ne stergeati si pe fund numa sa comandam de la voi sa nu muriti de foame cu localurile voastre bashinoase…..si acum va uitati la un pahar de apa chioara >>????!!!! Faliment sa scrie pe voi !