Noul an universitar s-a deschis oficial, miercuri, în Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea, în absenţa ministrului delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu.
Dar prima cuvântare i-a aparţinut rectorului gazdă.
„În 2014, Universitatea din Oradea păşeşte într-un nou an universitar cu mai multă încredere prin obţinerea calificativului «grad de încredere ridicată» în urma vizitei comisiei ARACIS cât şi prin prisma locului 15 pe care îl ocupăm pe plan naţional între cele 99 de instituţii publice şi private din clasamentul SCImago privind performanţa în cercetare”, a rostit Bungău înainte de a adresa un mesaj de încurajare şi motivare către studenţi.
Adresându-se şi colegilor cadre universitare, rectorul Bungău a precizat că şi-au confirmat înscrierea peste 4.700 de studenţi înscrişi în anul I de licenţă (3.242 studenţi) sau de masterat (1.466 studenţi).
Mai puţini studenţi şi dascăli
„Trebuie să recunoaştem că numărul total e cu 5% mai mic decât anul trecut dar nu ne interesează neapărat cantitativ ci îndeosebi calitativ. În ce priveşte cadrele universitare, anul acesta avem 1.344 de posturi din care 1.062 ocupate, adică avem cu 30 de titulari mai puţin decât anul trecut. Datorită restricţiilor financiare trebuie să depunem un efort mai mare, atât prin încărcarea normei didactice cât şi în activitate de cercetare. Iar raportat la specializările de licenţă, programele de masterat şi domenii de doctorat, trebuie să ne concentrăm spre ceea ce cere piaţa”, a atins rectorul Bungău şi subiecte delicate. Acesta a mai amintit că Universitatea are 284 de parteneriate în domeniul relaţii internaţionale, pe care le „fructifică” atât studenţii cât şi cadrele. În final, Bungău a mulţumit oamenilor publici, instituţiilor publice şi private, şi sponsorilor care sprijină Universitatea. „Dat fiind rolul nostru primordial, sper ca şi noi să ne implicăm social, economic şi cultural pe plan local, regional şi naţional”, a conchis Bungău.
În intervenţia sa, preşedintele Senatului Universitar, Sorin Curilă, a subliniat că România se situează sub media europeană la învăţarea continuă. „Trebuie să utilizăm această resursă, să gândim programe atractive şi fezabile în acest sens”, a spus Curilă. Senatorul-şef a parafrazat şi o frază cu tentă biblică. „Dacă cercetare nu e, cunoaştere nu e, dacă educaţie nu e, nici competitivitate nu e”, a adaptat Curilă.
În continuare, prorectorul Sorin Şipoş a explicat laconic absenţa ministrului Costoiu prin „motive obiective” şi a dat citire mesajului pregătit de ministrul învăţământului superior. După o sumă de generalităţi, Costoiu s-a referit la Universitatea din Oradea ca la „acel tip de loc care asigură schimbarea spre bine, iniţiativa depinzând însă de fiecare”. Tot despre instituţia gazdă, ministrul a transmis că dispune de „un sistem educaţional performant, inovator şi coerent” dar că are nevoie de consolidarea contactelor cu societatea.
„Ministerul se bazează pe capacitatea dvs. de a fi competitivi. La Universitatea din Oradea s-a dovedit deseori că se pot împinge bariere”, s-a mai arătat în mesajul ministrului.
Prefectul Claudiu Pop şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, au salutat în termeni laudativi activitatea Universităţii. „Felicit pe toţi cei care au făcut din Universitatea din Oradea o unitate de elită a învăţământului superior românesc”, a afirmat Cornel Popa.
Sub „patronajul” Bolojan
Primarul Oradiei a avut un discurs pragmatic, în care şi-a reiterat idei deja expuse. „Universitatea e vitală pentru ca oraşul nostru să se dezvolte şi să ofere şanse şi prosperitate orădenilor. Ca atare, susţin Universitatea atât personal cât şi în numele Primăriei. Dar lumea se schimbă, ne confruntăm cu fenomene pe care nu le putem ocoli. Multe discipline nu mai sunt adaptate la realităţile economice. Se reduce treptat şi baza de recrutare pentru facultăţi iar numărul tinerilor care se îndreaptă spre studii superioare va scădea. E bine să facem ceva pentru adaptarea învăţământului superior”, a apreciat Ilie Bolojan. Edilul a taxat apoi perioada cu tentă electorală. „E o perioadă de discursuri de campanie. Dar e nevoie de resurse financiare pentru baza materială, programe de cercetare şi susţinerea activităţii didactice, precum şi de măsuri ferme de adaptare a sistemului universitar la situaţia de astăzi. Am mai fost astăzi la o întâlnire cu asociaţii patronale. De colaborarea dintre Universitate şi patronate va depinde dacă tinerii noştri vor rămâne la Oradea sau vor căuta oportunităţi altundeva. Primăria Oradea va sprijini Universitatea şi mediul de afaceri, acesta e mesajul meu, ca primar, pentru studenţi”, a încheiat Bolojan.
Au urmat înmânarea simbolică de carnete de studenţi pentru studenţii cu cele mai bune medii. Carnetele au fost oferite de decani sau, în lipsa acestora, de prodecanii facultăţilor. Iar finalul a fost unul melodios, graţie studenţilor Facultăţii de Arte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!