În acest fel, bărbatul a strâns restanțe de peste 11.000 de lei, la care s-au adăugat penalități de 5.100 de lei.
În cererea adresată instanței, reprezentanții asociației de proprietari au arătat că restanțierul nu a plătit nicio factură la întreținere din februarie 2021 până în ianuarie 2024. „A fost atenționat verbal și prin mai multe somații scrise, explicându-i-se că prin nerespectarea acestor obligații de plată, asociația nu mai poate achita facturile către furnizorii de: apă rece, încălzire, apă caldă, salubritate etc. Astfel există pericolul ca furnizorii acestor utilități vitale, să sisteze serviciile pentru tot blocul, afectându-i grav pe toţi proprietarii”, au explicat reclamanții.
Pentru sumele neplătite au fost aplicate penalități de 0,1% pe fiecare zi de întârziere, astfel că în cei trei ani la restanțe s-au adăugat la suma de plată alți 5.100 de lei.
Bărbatul a fost acționat în judecată în baza unei legi care permite asociaţiei de proprietari să se adreseze justiţiei în cazul în care un proprietar nu-și plătește cheltuielile de întreținere în mai mult de 90 de zile de la afişarea listelor. Judecătoria Oradea a decis recent că restanțierul trebuie să achite nu doar cei 11.000 de lei și penalitățile strânse până la momentul acționării sale în judecată, ci și „penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi, în continuare, până la data plăţii efective”.
Nu este singurul caz aflat pe rolul Judecătoriei Oradea și care privește proprietari de apartamente care nu și-au plătit cu anii cheltuielile de întreținere. Într-un alt caz, doi soți au fost obligați de instanță să plătească restanțe de 6.000 de lei și penalități de 4500 de lei pentru că nu au „uitat” să treacă pe la casieria asociației de proprietari din ianuarie 2021 până la sfârșitul lui 2023.
Printr-o altă sentință, unui proprietar i s-a impus să achite 10.000 de lei, cheltuieli de întreținere și penalități pentru o perioadă de mai bine de un an și jumătate.
Potrivit legii, în cazul în care nici în urma unei hotărâri judecătorești, sumele datorate nu sunt recuperate, se poate ajunge la executarea silită, iar apartamentul poate fi scos la licitație. După vânzarea acestuia, asociația de proprietari își poate recupera restanțele din suma obținută prin vânzare.
Trimite articolul
XSunt destui directorasi in primarie care cumpara la sfert de pret aceste apartamente. Sa nu spuna lumea ca primaria nu e eficienta in Oradea