În perioada următoare reprezentanţii APIA Bihor vor verifica în teren respectarea condiţiilor de agromediu. „Îi sfătuiesc pe fermierii care vor fi verificaţi să dea curs solicitărilor funcţionarilor APIA de a se prezenta la terenul verificat deoarece este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat pentru controlul măsurii de agromediu şi de asemenea pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate din domeniul cerinţelor legale în materie de gestionare, adică a SMR-urilor”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Registre
Un alt lucru important care trebuie avut în vedere de solicitanţii plăţilor în cadrul Măsurii 214- Plăţi de agromediu este acela că trebuie să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (Caietul de agro-mediu) pe o perioadă de cinci ani începând de la data la care a semnat angajamentul cu APIA.
Toate înscrisurile trebuie actualizate ori de câte ori se realizează activităţi legate de angajamentul de agromediu asumat. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet cu înregistrările făcute, pe toată perioada angajamentului, pentru toate campaniile începând cu anul în care s-a semnat angajamentul şi trei ani după încheierea acestuia.
În cazul unui control din partea APIA, dar şi a altor organisme de control abilitate, fermierul trebuie să prezinte acest caiet. Conform Ordinului MADR nr. 275/2011, lipsa Caietului de agro-mediu, pe anul în curs şi anii precedenţi, dar şi necompletarea sau prezentarea incompletă a acestuia, atrage după sine sancţionarea fermierului, sancţionare care poate ajunge până la excluderea de la plată pe pachet/măsură şi în plus returnarea tuturor sumelor primite în anii anteriori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!