Lipsa sacilor galbeni, pe care RER Vest ar trebui să îi împartă orădenilor de la case, conform contractului de salubrizare menajeră, este o sursă recurentă de nemulțumiri. Rolele distribuite s-au epuizat rapid, de câteva luni clienții RER fiind invitați să depună deșeurile reciclabile în fața porții, în ce saci doresc, cu condiția ca aceștia să fie transparenți.
[eadvert]
Astfel, luna viitoare, RER Vest va începe distribuirea recipienților. Fiecare client care are contract pentru ridicarea reciclabilelor din saci va primi câte o rolă de 25 de saci galbeni, destinați deșeurilor reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton.
„Conform contractului cu Primăria Oradea, cei 25 de saci sunt calculați să le ajungă clienților minimum șase luni, dacă este scos săptămânal pentru ridicare. Pentru a avea trasabilitatea împărțirii sacilor galbeni, în acest an, vom începe să distribuim sacii în ziua în care se vor ridica deșeurile menajere reziduale – respectiv în ziua de marți, 1 noiembrie”, transmit reprezentanții RER Vest.
Potrivit acestora, controlorii companiei vor merge pe teren în spatele autospecialei RER și vor pune sacii în pubelele negre ale clienților. Totodată, aceștia vor scana CIP-urile pubelelor în care au lăsat sacii pentru deșeurile reciclabile, pentru a putea dovedi împărțirea lor.
Astfel, orădenii care au contracte de colectare a deșeurilor de metal, plastic, hârtie și carton din saci să scoată în 1, 3, 8 și 10 noiembrie pubelele negre, atât pentru golirea lor, cât și pentru a primi în ele sacii gratuiți.
Controlorii vor merge pe traseele din oraș, în fiecare dintre zilele programate pentru colectarea deșeurilor reziduale, până când vor reuși să acopere măcar 80% dintre clienți.
„Îi informăm pe orădenii care vor primi saci că, o dată realizată citirea CIP-ului de identificare de pe pubelă de către colegii noștri, se consideră că au primit sacii pentru reciclabile. Am calculat că o lună de zile ar fi suficientă pentru a distribui saci celor aproape 15.000 de orădeni care locuiesc la case. Facem precizarea că, în ceea ce îi privește pe localnicii cu datorii de peste 90 de zile, aceștia trebuie să-și achite datoriile pentru a putea să beneficieze de rola galbenă”, mai precizează RER Vest.
Ce se pune în sacul galben?
RER reamintește că în sacul galben, destinat depozitării deșeurilor reciclabile, se pot depune următoarele:
• plastic – PET-uri, ambalaje de detergent, ambalaje cum sunt cele pentru șampon și gel de duș, caserole din plastic, pungi și folii din plastic, ambalaje Tetra Pack (cutii de lapte, cutii de suc) – clătite și uscate;
• metal – cutii de conserve, doze din aluminiu, capace – clătite și uscate;
• hârtie și carton – ziare, reviste, produse din papetărie, caiete, cutii de carton, pliate și legate.
Trimite articolul
XBulangeala maxima … nu poti nici sa reciclezi mai mult de 1 sac pe saptamana (25 de saci la 6 luni) … chiar daca vrei….
Sacii ăștia nu sunt deșeuri în plus? Pt a colecta selectiv se face gunoi suplimentar. Nu mai bine se puneau la capetele străzilor recipiente mari unde să se arunce reciclabile? Nu scrie le site-ul RER că reciclabile se ridică gratuit? Pt ce atâta cipare și atâta tâmpeală și cu tomberoane și cu saci?