Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui sunt cele mai valoroase statuete antice din ţara noastră, conform contractelor cu firmele de asigurare care au acceptat să plătească 10 milioane de euro, dacă micuţele obiecte de artă ar fi distruse.
Gânditorul de la Hamangia este cea mai cunoscută statuetă neolitică de la noi. Gânditorul și perechea sa au fost aduse la suprafață în vara anului 1956 şi fac parte din tezaurul național. Copii ale lor se vând la magazinele de suveniruri cu prețuri de la 3 lei până la 100 de lei. Cei mai renumiți artiști au reprodus micuțele statuete și au încercat să surprindă ceea ce nimeni nu a putut să dezlege până acum: misterul. „Stăruința este secretul rezultatelor mele”, spune Radu Lazăr, sculptorul bihorean care reproduce cele două statuete.
„Într-o surdină mângâietoare, sunetul de taragot al lui Fărcaş se îmbrăţişează tandru cu pocnetul focului straşnic din soba învecinată. În această odaie, slab iluminată, iacătă-mă nostalgic şi biruitor, pregătit să vă vorbesc despre mine.
Răsfoind arhiva de amintiri, mă regăsesc oarecum îndepărtat şi străin; tot ce mi-a mai rămas în comun cu acel Eu din infantilitate este doar spiritul artistic. Artist, de fapt, cred că m-am născut, iar artiştii, dragii mei, sunt… (când Zeii în lumea lor îşi petrec, se prind într-o horă, răvăşind totul în jurul lor, şi în haosul acestei veselii cad stele din decorul Olimpului). Aceste stele sunt artiştii Pământului. Dacă artiştii în Olimp sunt doar stele decorative, ei pe Pamânt luminează bezna suferinţei oamenilor: încântă privirea, mângâie sufletul, stâmpără dorul şi amplifică iubirea”, crede Radu Lazăr că e condiţia artistului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!