Miercuri, de la ora 19:00, se va putea vedea la Sala Arcadia spectacolul „Variaţiuni enigmatice” de Éric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Rîmbu. O întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului.
[eadvert]
Sub indicaţiile regizorale ale Elvirei Rîmbu, pe scenă se întâlnesc doi actori remarcabili, care au format mereu un duo puternic și efervescent, reușind să surprindă prin nuanțele fine și ingenioase cu care își construiesc fiecare personaj. Scenografia, complexă și complementară, este creată de Oana Cernea.
Tot în această săptămână veţi putea vedea joi, 6 mai, de la ora 19:00, tot la Sala Arcadia, Show cu ImProductivii, spectacol de improvizație.
Premieră, spectcol-recital
Vineri, 7 mai, ora 19:00, la Sala Arcadia va avea loc, în sfârşit, premiera „Cântarea pătimiii noastre”, spectacol-recital din lirica lui Octavian Goga susținut de actorul Eugen Țugulea. Alegerea unui poet transilvănean, și în special a lui Octavian Goga, nu este deloc întâmplătoare, anul acesta sărbătorindu-se 140 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga. În plus, Eugen Țugulea mărturisește că simte că are o datorie față de poezia transilvăneană deoarece „deși sunt de zeci de ani aici și m-am înrădăcinat în acest loc, am recitat poezii scrise de autori din toate provinciile istorice ale României, dar niciodată, în public cel puțin, poezii scrise de vreun poet transilvănean”.
În ceea ce privește alegerea creațiilor lirice din opera destul de bogată a lui Goga, Eugen Țugulea spune: „Am fost subiectiv în alegerea poeziilor pe care le voi recita. Am extras din opera lui Octavian Goga ceea ce am înțeles și mi-a plăcut din punct de vedere estetic, dar în primul rând emoțional, pentru că într-un recital de douăzeci de poezii nu poate fi cuprinsă totalitatea valorilor și ideilor unui poet important. Astfel, am ales această perspectivă subiectivă, care reprezintă și autorul, dar mă reprezintă și pe mine în felul în care privesc autorul”.
Tot în această săptămâna mai puteţi vedea spectacolele „Trei femei înalte” de Edward Albee, duminică, 9 mai, ora 19:00 la Sala Arcadia +16 iar Trupa Arcadia prezintă duminică, 9 mai, de la ora 10:00 şi de la ora 12:00, la Sala Arcadia +5, spectacolul „Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regia Radu Dinulescu. Biletele pot fi achiziționate începând de astăzi, de pe site-ul Eventim.ro (https://www.eventim.ro/…/teatrul-regina…/profile.html), de la Agenția Teatrului și începând cu o oră înainte de fiecare spectacol, indiferent de zi.
Concert la Filarmonică
Joi, 6 mai , de la ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui concertul susţinut de formaţiile camerale ale Filarmonicii de Stat Oradea. Prima compoziţie în program va fi Serenada nr. 12 în do minor pentru octet de suflători, K. 388 compusă de Mozart în 1782 (1783), uneori pomenită cu numele de „Nachtmusik”. Cea de a doua lucrare din program va fi cea compusă de compozitorul german Woldemar Bargiel: Octet pentru corzi în do minor, op. 15a. Bargiel a studiat la Conservatorul de la Leipzig (unde a fost scris Octetul de coarde) și a devenit compozitor și profesor la Berliner Musikhochschule de la Joseph Joachim (acum Universitatea de Arte din Berlin), unde a rămas până la moartea sa în 1897. Octetula fost publicat în 1877.
Citiți principiile noastre de moderare aici!