Reprezentanții DAbo Donner, o franciză românească cu peste 50 de restaurante, dintre care trei la Oradea, susțin că, în ciuda eforturilor lor de a găsi cele mai bune căi pentru a depăși această situație, deciziile Guvernului în segmentul HoReCa sunt mult prea dure și nu fac altceva decât să îngroape industria.
HoReCa traversează o criză fără precedent, după închiderea localurilor, în martie, atunci când a fost instituită starea de urgență. În grupul DAbo Doner, criza generată de pandemia de COVID-19 a dus la o scădere a cifrei de afaceri cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
[eadvert]
Profitabilitatea este și ea mai mică din cauza costurilor generate de platformele de delivery, mult mai exploatate în ultima perioadă, cheltuielilor generate de achiziția echipamentelor sanitare impuse de legislație și chiriilor rămase neschimbate în restaurantele din mall-uri, deși acestea au fost închise prin Hotarâre de Guvern.
„Ne dorim să susținem în continuare business-ul și industria din care facem parte, însă reglementările pentru segmentul HoReCa sunt gestionate incorect și nu susțin în niciun fel antreprenorii sau companiile. Credem cu tărie că o cale eficientă de rezolvare stă, mai degrabă, în respectarea strictă a normelor de siguranță și igienă decât în introducerea de restricții dure, care să ruineze o întreagă industrie. Chiar dacă nouă, ca restaurant, ne impui să închidem la 23:00, pe clienți tot n-ai cum să-i obligi să meargă acasă. Drept dovadă, mulți dintre ei tot găsesc metode de a se întâlni, de a se strânge prin alte locuri. Nu pot să stea la noi la restaurante, nicio problemă, se strâng la un grătar, în parcuri, pe plajă sau în diferite grupuri”, explică Dan Paștiu, fondatorul DAbo International.
Cum fac alte state
Nemulțumirea francizei vine și pe fondul măsurilor implementate de celelalte țări europene, acolo unde restaurantele sunt de mult deschise, atât în interior, cât și în exterior. În plus, prin adoptarea unor măsuri stricte de igienă, statele UE reușesc, se pare, să țină sub control numărul cazurilor de îmbolnăvire, mult sub numărul cazurilor raportate în România.
„Guvernul din Anglia, de exemplu, susține 50% din notele de plată de la restaurante în luna august, pentru a stimula consumul și economia blocată de coronavirus în ultimele luni. Noi, în schimb, ne luptăm în continuare cu restricții dure și cu un program limitat de funcționare. În continuare vorbim despre pierderi uriașe pentru a ne menține pe linia de plutire și de costuri mari, legate de plata integrală a chiriilor, chiar dacă noi funcționăm pe avarie, plata personalului, plata echipamentelor de protecție sanitară necesare în toată acestă perioadă și așa mai departe”, a adăugat Dan Paștiu.
Semnal de alarmă
Un semnal de alarmă a fost tras în urmă cu câteva săptămâni și de cunoscutul Chef Adrian Hădean. El sublinia faptul că pentru Guvern, HoReCa sunt bune dacă pot găti pe cheltuială proprie pentru instituțiile statului care altfel fac blat bine-mersi cu diverse firme de catering.
„Când vine vorba de ajutor din sens invers, «industria ospitalității are oricum o contribuție minoră la PIB». Acum, are dreptate și dl. Orban, mă gândesc că dacă industria asta era încurajată sincer (prin programe fiscale adresate clar forței de muncă, de exemplu) și presată real (prin controale corecte și dese) să bată în casă tot ce vinde, contribuția ar fi fost mai puțin minoră. Partea nasoală e că nu cred că am înțeles ceva din pauza asta, nici noi, nici ei”, preciza Adi Hădean.
Deși noile măsuri de relaxare, aplicabile de la 1 septembrie, includ reluarea activității restaurantelor în spații închise, proprietarii de localuri își pun în continuare semne de întrebare asupra evoluției crizei și a reglementărilor statului din această toamnă, asta după un sezon estival care a fost pus sub restricții majore.
Trimite articolul
XEu nu am asa multi bani, desi deputatii liberali ne-au indemnat sa sustinem HORECA.Ei au plecat pe furis in Croatia in vacanta.