În cadrul discuțiilor au fost prezentate rezultatele proiectului Zone Funcționale în Uniunea Europeană, finanțat de către Comisia Europeană, în care Municipiul Oradea și Zona Metropolitană Oradea au beneficiat de asistență tehnică pentru sprijinirea cooperării între localitățile din zona funcțională și pentru a oferi în același timp instrumente tehnice utile administrației locale.
[eadvert]
Unul din rezultatele concrete ale acestei colaborări a fost elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului la nivel metropolitan, demers în care reprezentanții Băncii Mondiale au lucrat, împreună cu colegii de la zona metropolitană și municipiul Oradea, la elaborarea caietului de sarcini aferent realizării studiului menționat, precum și input pe parcursul elaborării Planului. De asemenea, cele trei instituții au lucrat împreună și la elaborarea unor proiecte (aplicații de finanțare) de interes metropolitan.
Echipa de lucru a Băncii Mondiale, din care au mai făcut parte Marius Cristea (expert dezvoltare urbană), Bogdan Doleniuc (expert GIS) și Mihai Danciu (arhitect), a prezentat astfel următoarele instrumente: potențialul de regenerare în jurul activelor feroviare și al trenului metropolitan, analiza de pretabilitate pentru utilizarea terenurilor, tranziția la neutralitate climatică și educație financiară.
O abordare integrată a acestor instrumente în Zona Metropolitană Oradea poate duce la o mai bună valorificare a potențialului existent în interesul administrației locale, al mediului de afaceri, al cetățenilor și al mediului înconjurător.
Delegația Băncii Mondiale urmează să rămână în Oradea timp de 2 zile, perioadă în care vor continua discuțiile în vederea identificării de proiecte sustenabile pentru municipiu și Zona Metropolitană. Se au în vedere în principal proiecte ce țin de reducerea emisiilor de carbon (ținta zero emisii), dezvoltare urbanistică integrată și corelată la nivel metropolitan.
Municipiul Oradea a fost ales în acest demers de către Banca Mondială în baza ritmului de dezvoltare susținut dovedit în ultimii ani, precum și ca reper de colaborare metropolitană, aspect care va contribui decisiv în alocarea fondurilor neceasre investițiilor viitoare.
Trimite articolul
XAți băgat Oradea la amanet?
Ca să știm și noi…că prețul la gigacalorie e aproape ca în Germania unde salariul este de 6 ori mai mare.