Anunţul a fost făcut de şeful Primăriei Oşorhei, Ioan Pop care alături de vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Constantin Jurcă şi de preşedintele Asociaţiei Casa Pasivă au semnat un protocol de colaborare cu scopul de a promova acest concept,- casa pasivă, abosult nou, în vestul ţării.Casa pasivă ar urma să ai reprezentare în cadrul Business Energy singura clădire din România care se va autosusţine din punct de vedere energetic. „Ne gândim să facem la Oşorhei un punct de lucru al Asociaţiei Casa Pasivă, cu funcţionare permanentă, pentru promovarea acestui concept”, a declarat Constantin Jurcă, vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, singurul proiectant autorizat de case pasive din Bihor. Clădirea în care va funcţiona Business Energy va fi finalizată în mai, iar inaugurarea lucrării este programată la sfârşitul lui august, a anunţat şeful Primăriei Oşorhei, Ioan Pop. Centrul de servicii pentru promovarea energiilor regenerabile- Business Energy se construieşte cu fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier cu scopul de a dezvolta unele centre de servicii în domeniul energiilor regenerabile în Hajdu-Bihar și Bihor. Proiectul a fost inițiat de către Federaţia Patronilor Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea în parteneriat cu Primăria Oșorhei, Municipiul Téglás și Asociația pentru afaceri și forță de muncă din Hajdú-Bihar. Proiectul este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Centru va fi destinat susținerii de conferințe, seminarii, workshop-uri, prezentări, târguri și expoziții pe teme legate de tehnologii regenerabile.La parter, clădirea are funcțiunea de sală de expoziții, cu anexele specifice acesteia, și anume, spații de expoziție propriu-zisă, spații de expoziție exterioare și acoperite, depozite.
La etajul 1 vor fi amplasate 5 birouri, grupuri sanitare și o sală de conferințe cu 62 de locuri. La etajul 2 va fi amplasată o sală de workshop.
Parteneri
„Ne bucurăm să avem un astfel de partener care să ţină seminarii şi prezentări în viitorul centru. Acolo, pe lângă Casa Pasivă, vor să vină parteneri din toată Europa. Îşi vor deschide birouri în Business Energy firme care produc echipamente şi subansamble pentru energii regenerabile şi eficienţă energetică indiferent că este vorba de eoliene, celule fotovoltaice sau pompe de căldură. Toţi cei care vor avea birouri în cadrul acestui centru nu vor plăti chirie 5 ani, aşa cum prevede proiectul”, a explicat şeful Primăriei Oşorhei. Probabil conceptul de casă pasivă nu putea avea nicăieri un loc mai bun pentru a se face cunoscut la ca Business Energy. Casa pasivă se bazează pe eficienţă energetică. Casa pasivă consumă maxim 15 kw/h pe an. „Acest standard se obţine numai prin termoizolaţie, orientare şi umbrire, recuperarea căldurii şi eliminarea punţilor termice pe unde se pierde căldură”, a declarat Abos Ede, preşedintele Asociaţiei Casa Pasivă. Constantin Jurcă spune că şi blocurile din Oradea care intră în programul de reabilitare termică ar putera deveni case pasive. Un astfel de proiect, spune Constantin Jurcă, funcţionează în Ungaria, se numeşte Sola Nova. Jurcă susţine că facturile sunt aruncate în aer de acest concept. După calculele proiectantului , la o casă de 100 mp factura de căldură ar fi de 250 lei/ an!
Citiți principiile noastre de moderare aici!