În şedinţa extraordinară a Consiliului Local de luni s-a aprobat mecanismul de percepere a taxei reglementate de O.U.G nr. 196/2005 privind fondul de mediu pentru deşeurile inerte şi nepericuloase.
Astfel, s-a aprobat cuantumul taxei percepute în anul 2017 de către Eco Bihor, administratorul Depozitului Ecologic de Deşeuri, adiţional faţă de tarifele de depozitare încasate pentru deşeurile generate în Oradea, în vederea achitării taxei pentru depozitarea finală a deşeurilor inerte şi nepericuloase, plătibilă către Fondul de Mediu, la valoarea de 62,11 lei/tonă + TVA.
Taxă naţională
„Guvernul României nu a mai amânat aplicarea legislaţiei, aşa cum s-a făcut în anii anteriori, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare taxa de depozitare a deşeurilor la deponeele din toată România”, a intervenit primarul Ilie Bolojan, în plenul CL de ieri.
„Ar fi fost bine ca toate aceste măsuri să fie adoptate acum 2-3 ani, să fi existat o pregătire, pentru că primul efect al acestei taxe va fi faptul că, treptat, se va reflecta în tariful care se percepe la consumatorul final, adică fie la cetăţeanul persoană fizică, fie la firmele care generează deşeuri. Având în vedere că din cele aproximativ 120.000 tone de deşeuri care se depozitează într-un an la deponeu, circa 60.000 tone ajung în final să fie depozitate efectiv, pentru că diferenţa se sortează şi se valorifică într-o formă sau alta, taxa de depozitare se percepe doar pentru cele circa 60.000 de tone care se depozitează efectiv.
Această taxă, care trebuie plătită de operatorul deponeului, respectiv de către Eco Bihor, se percepe pe fiecare tonă celor care depozitează deşeuri acolo: RER, care colectează deşeuri de la două categorii de persoane: persoanele fizice din Oradea, care au acel tarif de aproximativ 8,4 lei/lună, şi de la persoanele juridice din Oradea, care depozitează deşeurile prin intermediul RER sau firmele care îşi duc singure deşeurile la deponeu. În urma calculelor rezultă o creştere la persoanele fizice de 6 procente, în această creştere intrând şi reducerea de TVA de la 20% la 19%, iar la persoanele juridice care transportă prin RER, creşterea este de peste 90%”, a mai arătat edilul.
Votăm iar?
Pesedistul Liviu Sabău a cerut Executivului să precizeze dacă în noul cuantum, aplicat populaţiei şi persoanelor juridice, se reflectă şi alte modificări survenite de anul trecut: scăderea preţului carburanţilor sau a TVA cu 1%. „Să înţelegem că luna viitoare votăm iar tarifele gunoiului, în funcţie de noile schimbări?”, a cerut el să afle. I-a răspuns Bolojan – nu-i exclus ca tariful să mai sufere o ajustare chiar luna aceasta, în funcţie de propunerile RER.
Stimulare prin suprataxare
Bolojan a insistat că trebuie luate măsuri pentru ca în procesul de depunere-colectare să fie introdusă tarifarea în funcţie de volum sau greutate: „Cetăţeanul trebuie să fie stimulat într-o formă sau alta. Altfel, această taxă, care cel puţin ipotetic are rolul de a încuraja colectarea selectivă, nu va avea niciun fel de finalitate, dacă cetăţeanul nu simte în mod direct că dacă colectează selectiv, plăteşte mai puţin. La acest nivel trebuie să ajungem undeva într-un an-doi”. Până la finalul anului trecut, acest proiect era imposibil de aplicat, din cauza vidului legislativ.
Diferenţiat
„Operatorul de salubritate are două tipuri de clienţi: persoane fizice şi persoane juridice. În cazul persoanor fizice, se plăteşte un fel de abonament în cuantum de 8,40 lei/lună. Pentru ei, impactul apariţiei acestei taxe este de 0,6 lei/lună, o creştere de 6%. În cazul persoanelor juridice, tarifele sunt în lei/tonă, ceea ce înseamnă că acea taxă de 62 de lei pusă pentru haldă se va plăti pentru fiecare tonă generată de către agenţii economici”, a spus Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice.
În cazul persoanelor juridice, această taxă se adaugă în plus la ceea ce plătesc acestea pentru serviciul de colectare. Pentru această categorie, tariful de depozitare a tonei pe haldă aproape că se va dubla.
Citiți principiile noastre de moderare aici!