Planul de reorganizare a Electrocentrale SA supus votului adunării creditorilor va ajunge în faţa judecătorului sindic. Asta înseamnă că, în această etapă cel puţin, CET-ul a evitat falimentul.
„Pe cele cinci categorii de creditori am reuşit să adunăm, în cadrul a trei dintre ele, voturile majoritare necesare pentru aprobarea planului”, ne-a declarat Stănel Necula, administratorul special al CET.
Astfel, creditorii garantati, salariaţii şi chirografarii au votat „pro” iar bugetarii şi ceilalţi chirografari, „contra”. Conform acestuia, cei care au votat contra, şi-au punctat intenţia de a depune contestaţii la forul decizional. Dintre cei aproximativ 30 de creditori, au fost prezenţi la şedinţa de marti doar 13, ceilalţi preferând să îşi trimită punctele de vedere în scris.
Dintre contestatarii planului susţinut de Necula, Ministerul Finanţelor/ANAF este cel mai puternic. Acesta a fost încadrat cu o parte din creanţă în categoria datoriilor care se vor achita integral şi cu o altă parte, cea aparţinând Finanţelor generale locale, în cea a restanţelor achitate în procent de aproximativ 10%. ANAF-ul a contestat divizarea, cerând să-i fie încadrate la „recupetabile” toate restanţele.
Complexul Energetic Oltenia şi Unicom, din categoria „chirografarilor” au fost ceilalţi creditori vocali importanţi, poziţionaţi contra planului lui Necula. Planul de reorganizare nu prevede niciun fel de plăţi pentru furnizori de produse sau servicii, aşa numiţii chirografari.
Din această categorie, Maestro Trading s-a poziţionat favorabil planului, cu gândul la viitoarele livrări de cărbune, cel puţin pentru viitorii doi ani. CET-ul orădean este cel mai mare client al exploatării din Voivozi. În plus, conducerea CET-ului i-a arătat deja patronului „pisica”, anul trecut, când a cumpărat cărbune din Ungaria.
„După votul de azi vom depune procesul verbal al şedinţei la judecătorul sindic, iar acesta ar trebui să se pronunţe până pe 1 octombrie”, ne-a mai spus Necula.
Citiți principiile noastre de moderare aici!