Consiliul Judeţean plănuieşte desfiinţarea Centrului de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale de pe strada Traian Lalescu, nr. 3. Este vorba despre centrul unde anul trecut s-au constatat abuzuri, corecţii fizice şi violuri asupra copiilor mai mici, de către cei mai mari, dependenţi de alcool şi droguri. Dincolo de sancţiunea diminuării salariului directorului DGASPC, Călin Lucian Puia, cu 20%, pentru trei luni, CJ Bihor are în vedere reorganizarea acelui centru. Executivul CJ Bihor consideră că în actuala structură, ce a adus la un loc copiii cu vârste şi apucături diferite, situaţii reprobabile se pot repeta.
În bugetul judeţului Bihor, votat marti de consilierii judeţeni, figura suma de 162.000 de lei noi destinaţi DGASPC Bihor, cu titlul de reparaţii capitale. Aceşti bani vor fi investiţi tocmai în clădirea care găzduieşte centrul de plasament de pe strada Lalescu, nr. 3.
Paturi pentru adicţii
La nivelul CJ Bihor se lucrează în prezent la transformarea centrului de plasament într-un centru medico-social, cu profil, organizare şi structură diferită. Cu un medic, asistenţi medicali, infirmieri, personal de curăţenie, psiholog. Un regim semi-deschis, în care se doreşte inclusiv aducerea unui jandarm la poartă. Ceea ce înseamnă că personalul de acum va fi restructurat. Ar fi primul centru de acest gen în Oradea, cu componentă medicală accentuală, destinată tratării adicţiilor pentru droguri şi alcool ale tinerilor cu vârste până la 18 ani. Se doreşte amenajarea a până la zece paturi pentru aceşti tineri cu probleme, care, azi, după ce sunt externaţi din spital, trecuţi de faza acută, nu beneficiază vreun alt program de tratament. Se întorc în centrele de plasament sau pe stradă.
De asemenea, cu un circuit separat, la etaj ar urma să fie găzduiţi copii abandonaţi. „Trebuie să ne organizăm un pic la centrul de pe Lalescu. Gândim un lucru împreună cu domnul Foncea. Sunt atâţia copii abandonaţi, care se pot degrada şi ca devenire umană. Nu pot să mă fac că nu văd. Avem o idee bună, pe care sper s-o concretizăm omeneşte. Trebuie să avem personal de specialitate. Să vedem pe vârste, pe categorii. Va fi vorba despre 20 – 25 de paturi, pentru început”, ne-a transmis preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, ieri.
Centrul medico-social ce se doreşte a fi înfiinţat de către CJ Bihor va ieşi din aria de competenţă a DGASPC şi trecut sub coordonarea directă a Consiliului Judeţean. Se va realiza un regulament pe baza căruia va funcţiona centrul, iar o comisie va stabili persoanele admise în stabilimentul medical ca asistaţi medico-sociali. Cei care nu fac obiectul unor probleme de adicţie, vor fi relocaţi.
Nemulţumirile lui Foncea faţă de DGASPC
Consilierul judeţean Dacian Foncea, şeful comisiei pentru muncă şi protecţie socială, protecţia copilului, sănătate şi familie din CJ Bihor, şi-a arătat nemulţumirea faţă de felul în care DGASPC Bihor gestionează problemele de la centrul de plasament de pe Lalescu. Foncea a explicat de ce ia Consiliul Judeţean problema în mână. „Consiliul Judeţean se manifestă pe latura de asistenţă socială prin DGASPC, conform legislaţiei în vigoare. Însă în momentul în care DGASPC defectează în buna funcţionare a cel puţin unei instituţii de asistenţă socială, CJ nu are pârghie de a interveni fără DGASPC decât prin iniţiative ale plenului. Daca liderul DGASPC (Călin Puia – n.r.) doreşte din tot sufletul să îşi impună amprenta personală, plenul CJ Bihor nu are altă soluţie decât de a acţiona în îndreptarea lucrurilor, prin constatarea eşuării proiectului iniţiat în 2011, ca centru pentru copii cu probleme psiho-sociale şi constatarea necesităţii înfiinţării unui centru medico-social”, ne-a declarat Dacian Foncea, tot ieri. Consilierul judeţean se arată dezamăgit că „AJPIS, instituţiile abilitate (din subordinea Ministerului Muncii – n.r.) nu au constatat în urma unor eşecuri, tensiuni majore create de slabele rezultatele din acest centru” şi că nu au realizat faptul că acesta trebuie desfiinţat. În ciuda nemulţumirilor sale, Foncea spune că scopul nu era sancţionarea directorului Puia, ci rezolvarea problemelor din acel centru de plasament.
Puia, lăsat pe dinafară
Contactat de JB, directorul DGASPC Bihor, Călin Puia, ne-a transmis că nu ştie ce intenţionează Consiliul Judeţean! Chiar dacă este subordonat acestei instituţii, fiind numit de CJ Bihor. Puia atrage atenţia că un asemenea centru trebuie să fie cu regim închis, pentru a avea rezultate. Directorul consideră necesară oblăduirea Ministerului Sănătăţii. Mai spune că şi DGASPC are în plan măsuri de reorganizarea a activităţii la Centrul de pe Lalescu! „Nu ştiu nimic. Noi ne-am bucura să fie o chestie de genul ăsta. Dar la nivelul Ministerului Sănătăţii, în cadrul spitalelor din municipiu, cu o comisie de specialitate care să stabilească în ce condiţii se face tratamentul. Persoana cu adicţie ar trebui consiliată, detoxifiată. Aştept cu mare interes, pentru mine este extraordinar. Dar să vină să mă anunţe şi pe mine”, ne-a declarat Puia, surprins neplăcut că nimeni de la CJ nu i-a dat de ştire.
Pe de altă parte, proaspăt sancţionatul director al DGASPC asigură că este preocupat, la rându-i, de situaţia din acest centru. Vrând să arate că e interesat de problemă, transmite că a fost la Spitalul Judeţean, unde a discutat cu managerul Carp problema tratării adicţiilor din centrul pentru copii cu probleme psiho-sociale. „La Bucureşti este singurul loc de acest gen. În cadrul spitalului este o secţie specială, cu regim închis. Am vrut să prezentăm noi o propunere pentru acel centru. Le-am cerut colegilor din instituţie să îmi facă o propunere, ţinând cont de legislaţia în vigoare, ca să venim pe nevoile copiilor. Nu vorbim idealist, ci raportat la legislaţia în vigoare, la resursele umane şi la bugetul de care putem să dispunem. A rămas să facem un protocol cu Spitalul Municipal, cu Agenţia Naţională Anti-Drog şi câteva fundaţii. Doar câţiva sunt mai problematici dintre copii, ceilalţi se pot gestiona dacă eliminăm problemele care se întâmplă acolo, pentru că azi e efectul de turmă”, susţine directorul DGASPC, Călin Puia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!