Proiectul de reorganizare, care are la bază îmbunătățirea structurii de control operativ privind lupta împotriva evaziunii si fraudei fiscale, ar putea fi aplicat de la 1 aprilie.
[eadvert]
Potrivit OUG privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, reorganizarea activității acesteia precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, consultat de Bihon.ro, vor fi făcute mai multe controale pe e-Transport si e-Sigiliu, iar inspectorii vor purta armament în anumite situații.
„Această structură poate interveni operativ prin controale antifraudă ori de câte ori starea de fapt o impune, fiind binecunoscut că faptele de evaziune fiscală sunt premeditate, autorii acestora putând acționa oricând și oriunde în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale”, se arată în nota de fundamentare.
Echipați cu armament, ecusoane și uniforme
De asemenea, este specificat că atribuțiile și datele corespunzătoare operaționalizării sistemelor RO e-Transport și RO e-Sigiliu și având în vedere noile reglementari legale privind prevenirea și combaterea unor activități economice ilicite, există premisa ca numărul de acțiuni operative de control să crească exponențial, fiind necesară o consolidare a funcției ocupate de personalul care efectuează control antifraudă.
„Personalul Agenției din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală care ocupă funcții publice specifice poartă, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane și, după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție și comunicare, care se atribuie gratuit. În realizarea atribuțiilor de serviciu, personalul care ocupă funcții publice specifice poate îmbrăca ținuta civilă“, se arată în proiectul de OUG.
ANAF va avea mașini noi
Conform documentului, pentru îndeplinirea responsabilităților și a misiunilor stabilite prin Sistemul național RO e-Sigiliu, ANAF are nevoie de dotări corespunzătoare prin achiziția a unor mijloace de transport care să dispună de echiparea cu aparatură specifică și care să asigure funcționarea Sistemului național RO e-Sigilu în regim 24/7.
„Autoritățile din subordinea Ministerului Finanțelor care au atribuții de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale, în cazuri temeinic justificate pot achiziționa pentru activități operative autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție”, se arată în document.
Un nou post de conducere
La nivelul Agenției se va înființa un nou post de vicepreședinte care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituției. Noul post va fi obținut prin desființarea unui post vacant existent în cadrul ANAF și înființarea unui post de vicepreședinte ANAF, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, care va exercita atribuțiile delegate de președintele Agenției.
Funcțiile publice specifice utilizate în cadrul Agenției pentru Direcția generală antifraudă fiscală sunt funcții publice specifice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector șef direcție antifraudă, inspector șef serviciu antifraudă și funcții publice specifice de execuție din clasa I de inspector antifraudă.
Salarii mai mari
Totodată, conform proiectului, funcționarii publici care ocupă funcții publice specifice în cadrul structurii antifraudă li se consideră vechime în specialitatea studiilor absolvite întreaga perioadă în care își desfășoară activitatea în structura antifraudă. De asemenea, se propune mărirea salariilor pentru anumiți angajați.
„Salariile de bază ale personalului care își desfășoară activitatea în cadrul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor pe funcții contractuale de execuție și de conducere se stabilesc prin raportare la funcțiile din Agenția Națională de Administrare Fiscală cu același nivel al salariilor de bază prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile categoriei de personal respective, cu respectarea principiilor și a ierarhizării funcțiilor, astfel încât salariile lunare ale personalului din Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor să fie egale cu salariile lunare ale personalului din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală față de care s-a făcut raportarea“, este specificat în proiect.
La secret sau taxați
Se introduc, de asemenea, reglementări referitoare la atragerea răspunderii în cazul divulgării secretului fiscal.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, funcționarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai dețin această calitate, sunt obligați, în condițiile legii, să păstreze secretul asupra informațiilor pe care le dețin ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu“, conform documentului.
„Neglijența în păstrarea informațiilor secrete de serviciu“ va atrage răspunderea persoanelor vinovate. Concret, „divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă “iar „divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care ia cunoștință de acestea, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă“.
Trimite articolul
XExcelent, refuza patronul sa arate actele sau bonul, scoate arma si il impusca. In trafic nu le faci loc sa te impuste.
-
Eu zic asa. TOT ANAF UL SA FIE PLATOT CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. DACA ADUC BANI LA BUGET SUPLIMENTARI DIN CONTROALE NU DIN BIRURI, SA IA SI 5 SALARII. DAR SA I ADUCA, SA DIE IN VISTERIE, NU SA FACA DOAR HARTII SI GATA
Mai ramane sa dam arme si la cei de la locala ,si asa is incompetenti si se cred zei , se vor mai impuusca si intre ei, vreo amanata , sau pe vreunul care a parcat neregulamentar , a calcat iarba , sau ca Bolovanul a dat comanda
Cand vin in control, scot arma, toata lumea in genunchi sau pe burta, nimeni nu scoate o vorba. Cine misca impuscat. Asa trebuie,
-
m…da, ca in estul salbatic 🙂
Eu propun ca toti de la stat gen ITM, Metrologie, Sanepid, Politia Locala, Inspectoratul in Constructii, Mediu, Casa de Pensii toti sa primesca arme. Si neaparat angajatii Primariei si Consiliului Judetean sa aiba arme , protectie de la SPP, coloane oficiale sa aratam prostilor de la privat ce inseamna STATUL!
Se îngroașă gluma. hahaha
Arme adevărate, ceva arme de asalt. :))
Asta i scopul sa omoare mediul de mici afaceri,si sa lase lanțurile de magazine care scot banii din țară afară si sunt tot pe minus nu pe profit,ca șpaga i in floare,anaful o institutie corupta pâna n măduva oaselor,niște jeguri cu Boloș si toată haita
De ce masinile la stat nu mai sunt bune peste 5 ani. Iar la privati sunt bune si la 10-15 ani? Firmele private fac km mai multi si nu sunt probleme cu masinile
Dacă nu le dai mită te împușcă
-
azi maine daca nu esti bugetar esti ca si mort in tara asta, la propriu 🙁
După performantele extraordinare atinse, chiar merita dublu