[eadvert]
Colegiul Medicilor Bihor i-a oferit o diplomă de excelență, iar una dintre mamele pe care le-a ajutat în momente dificile a venit personal, împreună cu fiul său, pentru a-i mulțumi doctorului.
La venerabila vârstă de 100 de ani, doctorul George Filip a transmis și un mesaj pentru generația tânără de ginecologi. El a subliniat importanța cunoașterii și utilizării ultimelor descoperiri din domeniul ginecologiei, care, conform spuselor sale, vor salva multe vieți.
Dr. Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor, împreună cu dr. Traian Mureșan, medic primar de obstetrică-ginecologie și fost manager al Maternității Oradea (decanul de vârstă al medicilor aflați încă în activitate), i-au oferit doctorului Filip o diplomă de excelență și un buchet impresionant de flori (101 trandafiri albi), în semn de recunoaștere pentru contribuția sa excepțională în domeniul medical.
„A fost onorant să-l sărbătorim pe dr. George Filip, care a împlinit, la 1 aprilie 2024, vârsta de 100 de ani. Din partea Colegiului Medicilor Bihor a primit o diplomă de excelență pentru întreaga activitate și un buchet de 101 trandafiri. L-am cunoscut în anul 1989, când am fost angajată a Maternității Oradea, în perioada în care dr. Ioan Prada a fost director. Colectivul de atunci al Maternității avea un respect deosebit față dr. George Filip, datorită profesionalismului și competenței profesionale, în special a abordării onco-ginecologiei, o ramură nouă în perioada respectivă. Cu o minte sclipitoare la vârsta de 100 de ani, domnul doctor a avut un mesaj pentru tinerii ginecologi, mesaj prin care îi îndeamnă să pună pacienta în centrul activității de obstetrică ginecologie”, a afirmat dr. Carmen Pantiș.
„Cred că sunt foarte multe lucruri de făcut în acest domeniu pentru îndrumarea medicilor de astăzi. Cel mai important este ca ei să cunoască și să învețe să folosească ultimele descoperiri ale ginecologiei, care îi vor ajuta să salveze multe vieți. Însă cel mai important fapt în această activitate este să pună femeia pe primul loc”, a spus dr. George Filip.
După vârsta de pensionare, dr. George Filip a activat la cabinetul dr. Petru Chitulea.
„În afara mamelelor cărora le-a fost alături în momente critice și miilor de vieți salvate, contribuția doctorului la formarea tinerelor generații de medici a fost semnificativă. Dr. George Filip a fost întotdeauna un exemplu și un mentor pentru aceștia”, a subliniat Carmen Pantiș.
Potrivit acesteia, în momentele dificile ale vieții, medicul George Filip a avut întotdeauna norocul să se poată baza pe sprijinul fiicei sale, dr. Liana Balaj, medic stomatolog.
Emblemă
Născut în anul 1924 în localitatea Potău din jud. Satu Mare, George Filip și-a început studiile medicale la Facultatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, absolvind-o în anul 1950.
A activat ca medic de circumscripție la Popești (1950), apoi medic șef de raion la Marghita (1952), iar din 1954 până la pensionare, a fost medic obstetrician-ginecolog la Oradea.
Specializat în endocrinologie ginecologică și oncologie ginecologică, dr. Filip a contribuit la depistarea și tratarea cancerului de col uterin.
Totodată, dr. Filip a fost director al Școlii de Surori de Cruce-Roșie (1964-1965), profesor la Școala Sanitară (1975) și profesor la cursul de specializare postliceal de un an în obstetrică-ginecologie (1981-1991).
Activitatea sa a fost recunoscută și de Primăria Municipiului Oradea, care i-a acordat o „Diplomă de Excelență” la împlinirea a 60 de ani de activitate.
Cu un spirit sensibil, George Filip s-a dedicat și picturii, a participat la numeroase expoziții și a publicat un album de lucrări în 2013, intitulat „Amintiri în culori”.
La cei 100 de ani, George Filip rămâne o emblemă în lumea medicală, un exemplu de pasiune și devotament pentru profesia sa și o sursă de inspirație pentru viitoarele generații de medici.
Trimite articolul
XMulta sănătate, domnule doctor!