Cadrul legal pentru reabilitarea forţată a imobilelor din Oradea era unealta care lipsea administraţiei Bolojan. Odată publicată Legea 153/2011 referitoare la „măsuri de creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor”, reprezentanţii executivului local anunţă că şi concentrează atenţia pe centrul oraşului. Legea este mult mai aspră decat contestatul pachet de hotărari ale Consiliului local din 2009. Dacă un imobil ajunge in situaţia de a fi reabilitat de Primărie din banii oraşului, şi in trei ani proprietarul nu deconteaza valoarea, Municipalitatea poate declanşa procedura executării silite, a explicat primarul Ilie Bolojan.
„Sunt 3750 de clădiri in zona istorică a Oradiei. ホn afară de 80, cate sunt monumente, toate celelalte ar putea fi reabilitate in baza acestei legi”, spune Lucia Iacob, arhitectul şef al Oradiei.
ホn slujba ambiţiei renovatoare a administraţiei locale va sta un fond de un milion de euro anual, din care să se finanţeze, spre exemplu, lucrările promise de proprietari dar neduse la bun sfarşit.
Pe lângă legea 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, iniţiativa Municipalităţii din 2009 pare un vis frumos. Conform actului emis de Guvern, devine legală executarea silită dacă proprietarii lasă în sarcina Primăriei repararea imobilului şi apoi nu plătesc contravaloarea lucrării în termen de trei ani. Deşi legea pare a se referi la imobilele care nu sunt monumente arhitecturale, edilii au anunţat deja că sunt sunt decişi să o aplice în primul rând în centru, clădirilor care fac parte din aşa numitul „Centrul istoric al Oradiei” dar care, în sine, nu sunt monumente.
Zona I
„Vom susţine zona I din perimetrul central, respectiv Pietonalul, Parcul Traian, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. Aproape toate imobilele din acest perimetru care nu sunt clasificate monument se pot aştepta la somaţii de renovare. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns cu privire la modul în care va înţelege să aplice aceste măsuri”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Dacă proprietarii se angajează să reabiliteze faţadele pe cheltuială proprie, au la dispoziţie un an să se achite de angajament. Dacă nu îşi respectă termenul, Legislativul poate decide reabilitarea imobilului pe banii oraşului concomitent cu punerea unei ipoteci pe clădire. Dacă proprietarul nu achită valoarea lucrării în 3 ani, Municipalitatea poate demara procedura executării silite. „Seamănă cu o lege germană: dacă statul îţi repară casa şi nu plăteşti, o poţi pierde”, comentează edilul. Municipalitatea pune la bătaie un fond anual de un milion de euro.
Fond naţional
Cei care fac dovada că nu pot suporta financiar lucrările necesare vor putea primi credite de la bănci, cu dobândă subvenţionată de stat, spune Legea. „Vom merge pe varianta cofinanţării pentru cazurile sociale. Asociaţia de proprietari sau persoana fizică poate accesa 90% din valoarea creditului, 10% este contribuţia proprie”, precizează Bolojan. Legea prevede constituirea unui fond naţional din care să se facă aceste plăţi, cu termen de rambursare a creditelor de cinci ani.
Primarul zice că intenţionează să analizeze situaţiile sociale de la caz la caz: „Caz social este un batrân singur sau o familie de bătrâni care trăiesc din pensie. Dacă un pensionar are aparţinători care vor primi o moştenire importantă, atunci sigur că poate fi ajutat de copii”, exemplifică Bolojan…
Noua lege va face obiectul unei dezbateri publice luna viitoare, după care se va trece la votarea în Consiliul Local a zonei de intervenţie. Următorul pas este identificarea şi inventarierea clădirilor. Pentru orădenii din Centru, Crăciunul va veni cu grija unei noi cheltuieli serioase. „Către Sărbători, toţi proprietarii din centru vor fi notificaţi”, anunţă Bolojan…
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!